Sanjin Baković: Kako je “Hvaljen Isus von Apis” zasjenio Plenkovićev izborni debakl na EU izborima

Pin It

Europski izbori su iza nas. U HDZ-u mjesec dana traje status quo iako se “gvožđe kuje kada je vruće” prema riječima novoizabrane glavne tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić dok predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije podnio neopozivu ostavku nakon izbornog debakla na Europskim izborima, a niti je opozvan jer se analize izbornih rezultata drže u ladicama te se stranačka tijela ne sazivaju kako bi se izbjegla rasprava povišenih tonova koja bi rezultirala traženjem odgovornosti. Ljetnim toplinskim valom istopio se i crni labud.

Naime, umjesto odgovornosti predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nakon ministra Andreja Tolušića kojeg je Nacional spašavao od podmetnute afere “špic papak” dok im se Plenković zahvalio što su pravovremeno reagirali, aktualne ministrice Gabrijele Žalac kojoj su podmetnuli Mercedes u dvorište kućnog praga iako nije imala važeću vozačku dozvolu u fokusu javnosti našao se još jedan ministar od povjerenja Andreja Plenkovića. Riječ je o resornom ministru uprave Lovri Kuščeviću kojem se također podmeće prema njegovim riječima. Ovaj put nije bilo riječ o cipelama na špic ili servo volanu koji se okreće malim prstom iz udobnih kožnih sjedala, već radi se o vili s bazenom koja je slikovito rečeno zapažena u javnosti onog trenutka kada se došlo kositi pašnjak.

Zašto mene nitko ne iznenadi pa kada otvorim oči poslije mirnog sna ne ugledam parkirani Mercedes ispred kućnog praga ili vilu s bazenom na pašnjaku zelene površine?

Naravno, kao i mnogi Hrvati moram biti sretan što uopće radim i imam izvor prihoda u Republici Hrvatskoj iako je riječ o poslovima koji zahtijevaju nadljudske napore, a vile s bazenom i parkirane podmetnute Mercedese mogu pratiti samo putem mainstream medija ukoliko ne donesem odluku potražiti sreću izvan Lijepe naše.

Da je propust koji je učinio Lovre Kuščević napravio neinformiran ili nepismen hrvatski građani u nekom ruralnom području, ali kada takav propust učini bivši ministar graditeljstva Lovre Kuščević onda je to za političku odgovornost jer svima mora biti jasno da pašnjak nije isto što i vila s bazenom budući da zeleni pašnjak nije rentabilan, kao što nema vrijednost građevinskog zemljišta. Uostalom, postavlja se pitanje jel oštećena država s obzirom da se u papirima prikazivalo jedno, a u stvarnosti zarađivalo od vile s bazenom čitav niz godina?

No, nije na nama da mi to utvrđujemo, već je na USKOK-u da završi istragu koju je započeo i ustanovi jel Lovre Kuščević postao milijunaš odlukom svojeg općinskog vijeća, a svakim danom vidimo da neki novi detalji izlaze u javni prostor kada je riječ o prenamjeni zemljišta, katastarskim propustima, prodaji pašnjaka, kao i bivšim poslovima resornog ministra?!

Ako se vratimo u blisku prošlost onda slučaj Kuščević možemo usporediti sa slučajem Crnoja kojeg se razvuklo putem mainstream medija sve do njegove ostavke radi barake 5 b koju nije uspio gradnjom pretvoriti u kuću braniteljskim kreditom koji mu je dodijeljen u te svrhe. Bivši ministar branitelja Mijo Crnoja podnio je tada neopozivu ostavku u bivšoj HDZ-ovoj Vladi iz moralnih razloga i kako ne bi bio teret neovisno što je kasnije sudski spor dobio i dokazao da je bio žrtva medijskog progona. Tada se Miju Crnoju optuživalo da je oštetio državu jer je bio prijavljen u baraci 5B, a živio je u Zagrebu, ali što se na blagoditostima zelenog pašnjaka koristi vila s bazenom u turističke svrhe koja nije zavedena u katastar i dodatno uprihodi moralne i poitičke odgovornosti nema. 

Za razliku od Mijo Crnoje koji se temeljio na lustraciji na svim razinama, procesuiranju ratnih zločinaca agresorske vojske, na objavi registra izdajnika nacionalnih interesa, kao i objavni nelegalno provedene privatizacije HDZ-ov “Hvaljen Isus von Apis” ostati će upamćen po ignoriranju volje naroda u sklopu referendumskih inicijativa koje su poništene, a koji je na prvu reagirao u svom stilu te djelovao spontano i nepripremljeno u trenucima otkrivanja afere uz riječi “Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti”. Ako netko nije u stanju pratiti vlastitu imovinu kao sv. Lovre “va štalice na slamice pul kravice Nebeski kralj se je rodil” logika stvari nalaže da isti nije u stanju prebrojati niti 400.000 potpisa vjerodostojno.

Sanjin Baković dipl.ing.