Sanjin Baković: Prihvaćanjem Kuščevićeve ostavke Plenković je dokazao vlastitu nemoć

Pin It

Andrej Plenković branio je sada već bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića do posljednjeg trenutka kao i bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić da bi se na kraju odlučio prihvatiti njihove ostavke. 

U prenesenom značenju nakon žrtvovanja kraljice Martine žrtvovao je i prvog topnika  Lovru jer je doveden u pat poziciju od vlastitog koalicijskog partnera iz redova HNS-a koji je zaprijetio izlaskom iz Vlade RH pod pritiskom javnosti jer su u mainstream medijima svakodnevno izlazili noviteti u pogledu Lovre Kuščevića. Uz Andreja Plenkovića ostao je još drugi topnik resorni ministar Božinović uz nekolicinu pješaka iz Vlade RH koji su zamijetili da je kralj gol i čekaju konačan rasplet. Nije isključeno da će kralj uskoro postati lovina figura koje je sam imenovao, a koje se kreću dijagonalno u domeni djelovanja lovca. 

 Tijekom pregovora za čelne funkcije EU-a predsjednik Vlade RH Andrej Plenković bio je uvjeren da će u Briselu zauzeti jednu od vodećih dužnosti unutar institucija EU-a te je nastojao ostaviti dojam lidera koji ne pristaje na nikakve ultimatume koje organski ne podnosi, ali po povratku u Republiku Hrvatsku razvoj situacije se bitno promijenio. Paralelno s izjavama aktualnog predsjednika Vlade RH ministar uprave Lovre Kuščević komunicirao je u javnosti da neće stranka od 2.5% potpore odlučivati o njegovoj sudbini, kao i što nas je uvjeravao da će HDZ i on sam izaći još jači iz situacije u kojoj se nalaze pod pritiskom javnosti. U pokušaj obrane Lovre Kuščevića stao je još jedan ministar iz Vlade Jadranke Kosor, a  ministar pravosuđa u Plenkovićevoj Vladi Dražen Bošnjaković koji nas je pokušavao uvjeriti da nema elemenata za odlazak Kuščevića, jer prenamjena je bilo i bit će.

Od kada se Lovre Kuščević našao pod lupom javnosti govorilo se da je riječ o fabrciranim člancima kojima se pokušava nametnuti aferu, ali nakon jučerašnje izjave predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da je jednoglasna odluka Predsjedništva HNS-a jasna u pogledu smjene Lovre Kuščevića uslijedila je neopoziva ostavka političkog tajnika HDZ-a i ministra uprave. Dok se rugao lonac poklopcu dogodilo se da je HNS kao stranka od 2.5% potpore birača smijenila ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovru Kuščevića s potporom 2.95% preferencijalnih glasova iz 2016. godine.

S jedne strane, indikativno je da se smjena Lovre Kuščevića dogodila pod ultimatumom HNS-a u trenucima kada je Zoran Milanović istaknuo juriš na Pantovčak i dobio jednoglasnu potporu SDP-a, kao i Reformista Radimira Čačića koji je prekinuo suradnju s HDZ-om nakon objave Milanovićeve kandidature te u trenucima  HSU-ove potpore Silvana Hrelje predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću. 

S druge strane, HNS već priprema teren za pružanje potpore Zoranu Milanoviću, jer nakon što HNS preuzme najuspješniji HNS-ov župan Matija Posavec koji je artikulirao u javnosti da je HNS-u jako naštetila koalicija s HDZ-om tada možemo zaključiti da će Posavec poslužiti kao figura koja će vratiti dite materi odnosno HNS u krilo SDP-u kao u vrijeme Kukuriku koalicije dok ga je Ivan Vrdoljak odveo HDZ-u pod izlikom provođenja kurikularnih reformi. Ivan Vrdoljak već je i sam najavio da bi prilikom isticanja Milanovićeve kandidature istu i podržao.

Uostalom, da HNS nikada nije niti izašao iz koalicije sa SDP-om može se vidjeti iz koalicije SDP-a i HNS-a u Gradu Rijeci budući da u posljednjem mandatu Vojka Obersnela HNS ima predsjednika vijeća Grada Rijeke. Primjerice, na lokalnim izborima drugi HDZ-ov koalicijski partner na nacionalnoj razini Milorad Pupovac pozivao je vlastite birače da glasaju za Vojka Obersnela i Zlatka Komadinu. Pritom ne treba zaboraviti da Zoranu Milanoviću daje potporu i Amsterdamska koalicija što su potvrdili Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš. 

U sklopu rezimea možemo konstatirati kako je Andrej Plenković demonstrirao vlastitu nemoć prilikom smjene Lovre Kuščevića jer Klub zastupnika HNS-a čini šest saborskih zastupnika među kojima je bivši predstojnik Ureda Zorana Milanovića i aktualni saborski zastupnik Tomislav Saucha. Da Andrej Plenković nije prihvatio smjenu Lovre Kuščevića tada bi ostao bez potpore šest HNS-ovih saborskih zastupnika iz vladajuće “većine” te bi sa 83 pali na potporu 77 od 151 saborskog zastupnika. 

Nadalje, ako ne zatvorimo oči ispred bivših Milanovićevih ministara koji se nalaze u Klubu Milana Bandića poput Milanke Opačić ili Siniše Varge te Zdravka Ronka i Ane Komparić Devčić koji pripadaju osobama od povjerenja Zorana Milanovića shvatiti ćete da je pitanje vremena kada će Andrej Plenković postati prošlost u političkom smislu jer je sve alternative iscrpio, kao i kada će svi od navedenih podržati Zorana Milanovića. Da istom jatu pripadaju Milorad Pupovac i Furio Radin nije potrebno ponovno ponavljati. 

Smjena bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića nastavak je upropaštavanja HDZ-a koji uživa potporu 22.72% birača koliko su osvojili na posljednjim europskim izborima pod vodstvom Andreja Plenkovića, a postavlja se pitanje tko je idući na redu pod ultimatumom HDZ-ovih koalicijskih partnera? Jel to Gabrijela Žalac, Goran Marić i Tomislav Tolušić koji su već načeti ili će se prije dogoditi pad Vlade RH koja ionako funkcionira na neprirodnim temeljima odnosno temeljima “Velike koalicije”?! 

Strategija je ista prikazati Plenkovićev HDZ u javnosti kao i Sanaderov te na tim osnovama dobiti izbore kao i 2011. godine kada su birači kaznili HDZ Jadranke Kosor, a Zorana Milanovića izabrali za predsjednika Vlade RH. Razlika je jedino u tome što se Zoran Milanović kandidira za Pantovčak u odnosu na izbore kada je izabran u Banske dvore.

Na samom kraju bitno je naglasiti još jedan značajan trenutak kojeg mediji nisu obznanili u javnom prostoru. Vjerovali ili ne, nakon tri godine Tomislav Karamarko pojavio se prvi put u javnosti u društvu bivših HDZ-ovih ministara Nade Šikić i Mije Crnoje na tribini “Braniteljske mirovine: Jučer-danas-sutra” održanoj 05. srpnja 2019. godine u prostorijama Doma specijalne policije. Na istoj tribini prisustvovao je kao gost još jedan bivši ministar kojem je Andrej Plenković otkazao povjerenje, a riječ je o Miro Kovaču. Za one koji prate rad Tomislava Karamarka uvjerili su se da Karamarkova trogodišnja šutnja ima jednaku težinu kao i njegovo prvo pojavljivanje u javnosti u društvu bliskih suradnika. S obzirom da se u politici ništa ne događa slučajno niti je Tomislav Karamarko osoba od slučajnosti dolazimo do zaključka da je riječ o lideru koji nije dovršio vlastitu misiju u visokoj politici. Dakle, radujem se povratku Tomislava Karamarka.

Sanjin Baković dipl.ing.