Sanjin Baković: Trumpov izbor Boris Johnson izabran je za premijera Velike Britanije

Pin It

Uoči posjeta Buckinghamskoj palači i prijema kod kraljice Elizabete II. prilikom trodnevnog posjeta Velikoj Britaniji 3. - 5. lipnja 2019. godine Donald Trump pružio je otvorenu podršku kandidatu za britanskog premijera Borisu Johnsonu i najavio kako će upravo bivši ministar vanjskih poslova i bivši gradonačelnik Londona provesti Brexit do 31. listopada 2019. godine te istaknuo da će  Boris Johnson obavljati vrlo dobar posao kao britanski vođa.

Svi koji znaju čitati između redova mogli su iz konteksta izvući pouku što je Donald Trump zapravo poručio, a na kraju se i dogodilo jer Boris Johnson novi je britanski premijer. Nakon prijema kod kraljice Elizabete II. uslijedili su izbori za čelnika Konzervativne stranke pa je u prvom krugu izbora održanom 13. lipnja 2019. godine Boris Johnson pobijedio u utrci od deset kandidata sa 114 od 313 glasova članova Parlamenta iz Konzervativne stranke. U idućim krugovima Boris Johnson svoju je prednost iz kruga u krug povećavao pa je u drugom krugu izbora osvojio 126 glasova, u trećem krugu 157 glasova, dok je u četvrtom krugu osvojio 160 od 313 glasova članova parlamenta iz Konzervativne stranke.

Tijekom prvog kruga izbora eliminirana su tri kandidata Esther McVey, Andrea Leadsom i Mark Harper, dok u preostala tri kruga eliminirani su aktualni ministar okoliša Michael Grove, ministar zdravstva Matt Hancock, ministar unutarnjih poslova Sajid Javid, bivši ministar za Brexit Dominic Raab i zastupnik Rory Stewart.

U posljednjem petom krugu glasovanja zastupnika Konzervativne stranke ostala su dvojica kandidata, Boris Johnson i aktualni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt. Pravo glasa imalo je 160.000 članova Konzervativne stranke. Odaziv je bio 87.4%. Johnson je osvojio nešto više od 92.000 glasova za razliku od Hunta koji je osvojio 46.600 glasova. Drugim riječima novog britanskog Trumpa kako ga u javnosti vole percipirati radi slične frizure i populističkih stavova izabralo je dvije trećine članova Konzervativne stranke te će Boris Johnson na mjestu premijera zamijeniti Theresu May koja je ostavku podnijela slučajno ili ne početkom lipnja.

Theresa May za razliku od Angele Merkel koja bi se prilikom posjeta SAD-u susrela sa bivšim predsjednikom SAD-a Barack Obamom u dvorištu Donalda Trumpa prepoznala je trenutak kada je potrebno odstupiti i povukla se nakon što je odradila svoju dionicu na dužnosti britanske premijerke. Njemačka kancelarka na koju Donald Trump ne računa ne ispušta dužnost njemačke kancelarke iz ruku niti ozbiljno narušenog zdravlja prouzrukovanog treskavicom, već putuje na summite uz doktora opće prakse i specijalista zavaravajući samu sebe da je sve uredu iako cijeli svijet vidi suprotno. Logika stvari govori nam da je sve uredu ne bi joj trebali doktori u neposrednoj blizini. Dakle, prepoznajte trenutak kada je potrebno povući se, jer uvijek postoje više sile koje će pronaći način kojim će vas dovesti pred zid i prisiliti na odlazak. Pitanje je samo hoćete li otići na vrhuncu političke moći sa stilom ili će vas do toga dovesti korupcijske afere što smo vidjeli na nizu primjera u Hrvatskoj na putu prema usponu kada su mnogi izgubili poniznost i postali megalomani ili će vas na putu prema odlasku zahvatiti problemi prouzrokovani zdravstvenim stanjem. Na tom putu nisu isključene i lažne optužbe kao u slučaju Donalda Trumpa kojem su osporavali legitimitet i legalitet prilikom izbora za američkog predsjednika sve do trenutka dok nije potvrđeno istragom da je Donald Trump nevin.

Ako ste do sada vjerovali mainstream medijima da riječi Donalda Trumpa nemaju težinu podrška uoči izbora za EU parlament Trumpovom prijatelju Nigel Farageu koji je pobijedio na izborima u svibnju u Velikoj Britaniji, kao i podrška Borisu Johnsonu u utrci za britanskog premijera uvjeriti će vas u suprotno, jer ne zaboravite da svi procesi započinju iz SAD-a, a Donald Trump upravo mijenja kartu svijeta i Europe na kojoj se nalazi i Hrvatska. 

Sanjin Baković dipl.ing.