Sanjin Baković: Plenkovićeva posljednja godina mandata na čelu HDZ-a i Vlade RH

Pin It

Kada rezimiramo odokativno mandat Andreja Plenkovića  dolazimo do zaključka da je stekao više neprijatelja nego prijatelja u političkom životu, jer prilikom preuzimanja HDZ-a zahvalio se mnogim bivšim ministrima koji su bili stručni i kompetentni za dužnosti koje su obnašali, a za pretpostaviti je da je jedini njihov krimen bio bliskost s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Naime, ako pogledamo imena kojima se Andrej Plenković zahvalio u prvom ciklusu nakon pobjede na ponovljenim parlamentarnim izborima 2016. godine poput Miro Kovača, Zlatka Hasanbegovića, Nade Šikić, Bernardice Juretić, Antona Klimana, Darka Horvata i Josipa Buljevića shvatiti ćemo da nije bilo potrebe za političkim odstranjivanjem. Među pregršt prepoznatljivih lica imali smo najboljeg ministra kulture, iskusnog diplomata u resoru vanjskih poslova, najuspješnijeg ministra turizma, ministra obrane koji je razotkrio aferu MIG-ovi, ministricu koja je nakon dobivene presude u Ženevi omogućila isplatu mirovina HVO-a i u konačnici ministricu koja je poznavala problematiku mladih jer se kroz svoj humanitarni rad s njima bavila tijekom cijelog života. 

Od svih navedenih imena jedino se Darko Horvat uspio vratiti u Vladu RH konačnim padom Plenkovićeve prve suradnice Martine Dalić. U drugom ciklusu splitsko - dalmatinski župan Zlatko Ževrnja zamijenjen je Blažeko Bobanom, a iz HDZ-a su isključeni požeško - slavonski župan Alojz Tomašević i ličko - senjski župan Darko Milinović. Neovisno što su isključeni i Tomašević i Milinović obnašaju dužnosti Župana. S mjesta međunarodnog i političkog tajnika smijenjeni su Miro Kovač i Davor Ivo Stier jer su iskazali neposlušnost velikom vođi.

Na kreiranom imidžu “Ja mogu što hoću” Andrej Plenković pripremao se za Europske izbore i najavljivao pobjedu od 5 mandata dok su HDZ-ovci u tišini vjerovali da mogu ponoviti 6 mandata iz vladavine Tomislava Karamarka. Na tim temeljima u trećem ciklusu stranačka lista ostala je bez političkih kapitalaca, a svrsishodno tome dogodilo se da za Plenkovićev HDZ nisu glasali niti svi članovi HDZ-a što je rezultiralo najgorim rezultatom u povijesti HDZ-a sa osvojenih 22.72% glasova. Na kraju se uspostavilo da Dubravka Šuica i Šeksov posinak Karlo Ressler nisu bili dovoljni za ponoviti 6 mandata iz vladavine Karamarka.

Dok se Andrej Plenković još nije oporavio od izbornog debakla na europskim izborima koji su iz mrtvih vratili Bernardićev SDP koalicijski partneri s lijevog spektra i mainstream mediji prisilili su na ostavku Lovru Kuščevića. Prokazan u medijima odstupio je i Goran Marić, a smijenjeni su Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić dok je Marija Pejčinović Burić izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe. Uostalom, riječ je o sada već bivšim ministrima iza čije je vjerodostojnosti stajao Andrej Plenković prilikom sastavljanja Vlade RH. Rekonstrukciju su preživjeli Marko Pavić i Milan Kujundžić čime je manevar ostavljen oporbi za prikupljanje jeftinih političkih poena, jer dalje od toga ne mogu dok HNS, SDSS i bivši Milanovićevi suradnici podržavaju Plenkovićevu tzv. stabilnost. 

Umjesto vjerodostojnosti dobili smo da je Andrej Plenković od početka mandata zamijenio 12 od 20 ministara. Dakle, postavlja se pitanje tko još vjeruje u vjerodostojnost Plenkovićeve Vlade koju je napustilo više od polovice ministara?

Logika stvari nalaže kada vam Vladu RH napusti više od polovice ministara tada je odgovornost premijera RH neupitna, jer ne možete imenovati sve te ljude na dužnosti, a u javnosti ostavljati dojam kao da ništa niste znali. Prilikom rekonstrukcije Vlade RH modus operandi je identičan, jer kao i prilikom slaganja listi za Europski parlament izvučena su imena koje ne pozna šire članstvo, a ne da će prepoznati hrvatski birači. Za očekivati je da se iskusni političari ne bi niti gurali u brod koji tone. Za takav završni čin prije konačnog pada Andrej Plenković dobio je bianco potvrdu od članova Predsjedništva HDZ-a iz čega je više nego očigledno da su mu dozvolili da se sam utopi u rekonstrukciji Vlade RH koju su uz HNS i SDSS podržali bivši Milanovićevi suradnici iz redova SDP-a Milanka Opačić, Siniša Varga, Tomislav Saucha, Zvonko Ronko i Mario Habek čime su omogućili Plenkovićevu “stabilnost” od 83 saborska zastupnika. Podrži ih 5 bivših SDP-ovaca, 4 HNS-ovca i Pupovčeva družba od 3 saborska zastupnika plus Furio Radin, a Plenković nam prezentira “stabilnost”. Mislila je i Angela Merkel da je stabilna pa joj se izmiče tlo pod nogama dok javnost uvjerava kako je s njom sve uredu. 

Jednom riječju licemjerno, jer svakom političkom laiku jasno je da je riječ o samouništenju HDZ-a koje se provodi tijekom mandata Andreja Plenkovića uz potporu saborskih zastupnika s lijevog spektra što su pokazali i ovi Europski izbori kada je HDZ osvojio 22.72% potpore birača, a protiv sebe je imao 77.28% potpore birača. Neke od anketa nakon niza afera daju im i ispod 20% potpore birača. Kada na prethodna navedena imena kojima se Andrej Plenković zahvalio pridodamo imena Tomislava Tolušića, Lovru Kuščevića, Gorana Marića, Gabrijelu Žalac i Nadu Murganić shvatiti će te misao iz uvoda kako je Andrej Plenković stekao više neprijatelja nego li političkih prijatelja u stranačkom životu.

Izgleda da jedino još posljednji Plenkovićevi prvoborci Željko Reiner, Gordan Jandroković i Tomislav Ćorić vjeruju kako su izjave Miro Kovača promašene kada je istaknuo u javnosti da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a želi li HDZ biti pobjednik izbora, a pritom zaboravljaju pisma iz Brisela koja su poslana prilikom postavljanja Mesije na tron da se glasa protiv odluke Predsjedništvba HDZ-a u situaciji koja je bila identična, jer tada je trebalo srušiti nacionalnog “izdajnika” Tomislava Karamarka koji je predvidio scenarij u pogledu arbitraže INA - MOL. U suštini na kraju je i Ustavni sud RH poništio odluku nižih sudova i vratio postupak na početak zbog nepravičnog suđenja.

Onog trenutka kada ga napuste koalicijski partneri predsjednik HDZ-a shvatiti će da je ostao sam, a tada sumnjam da će mu uspjeti pomoći HDZ-ov doajen Vladimir Šeks koji nije uspio spasiti niti Jadranku Kosor od poraza na unutarstranačkim izborima, kao niti imena koja je infiltrirao u visoku politiku, a ne znače ništa u stranačkom životu jer su na izborima osvojili 0 glasova. Prije samog pada Andrej Plenković suočiti će se sa novim problemima u trenutku kada HDZ-ovi koalicijski partneri neće podržati HDZ-ovog kandidata na predsjedničkim izborima, a Vlada RH u izbornoj godini mogla bi mu završiti kao i Račanova raspuštanjem, jer stranke od 2.5% potpore birača morati će bildati svoj rejting i pokušati se oprati od suradnje s HDZ-om. Ako je za vjerovati medijskim natpisima Kolinda Grabar Kitarović okuplja osobe bliske Milijanu Brkiću poput Ivana Anušića i Damira Jelića, a spominje se ime i Davora Ivo Stiera te Ivana Penave nad kojim će divljati Plenkovićevi koalicijski partneri što se kampanja bude više zaoštravala. 

Raspuštanje Gradskog vijeća Grada Vukovara uoči predsjedničkih izbora RH o čemu razmatra novi ministar uprave Ivan Malenica bio bi posljednji čavao u lijes Plenkovićevog HDZ-a nakon usvajanja Istanbulske konvencije, poništavanja referenduma i potpisivanja Marakeškog sporazuma, kao i postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovar u trenucima kada se iščekuje pravda duga 28 godina koju mnogi Vukovarci još uvijek nisu dočekali.

Dakle, zaključak je veoma jednostavan u takvom shizofrenom raspletu kada vam dozvole da uvjeravate sami sebe da je situacija stabilna, da kreirate liste, da isključujete članove HDZ-a, da rekonstruirate Vladu RH od suradnika koje ste vi izabrali i stali iza potencijalnih tadašnjih ministara dogoditi će vam se da će te na kraju smjeniti sami sebe. Kada ste uvjerern da možete što hoćete i dalje će vam drugi biti krivi, a krivci će se tražiti među crnim labudovima, suflerima, destabilizatorima i novinarima u vjeri da vam vlastito biračko tijelo nije uskratilo potporu radi politike koju provodite. Iako je nerazjašnjen misterij crnog labuda tri mjeseca od debakla na Europskim izborima ipak nije sve tako crno, jer Tomislav Karamarko najavio je dolazak u Knin 5.kolovoza 2019. godine.

Sanjin Baković dipl.ing.