Sanjin Baković: Plenković ‘očekuje’ pobjedu Kolinde, a mišljenje istaknutog člana HDZ-a smatra ‘irelevantnim‘

Pin It

Rukovođenje Andreja Plenkovića HDZ-om nalazi se u završnoj fazi, a možemo ga sažeti na dvije ključne riječi.

S jedne strane, možemo istaknuti termin autokratskog vođenja stranke koji karakterizira Andreja Plenkovića na primjeru isključenja bivšeg HDZ-ovog župana Darka Milinovića iz redova HDZ-a, smjena Davora Ivo Stiera i Mire Kovača s pozicija članova Predsjedništva HDZ-a.

Nadalje, kroz usvajanje Istanbulske konvencije i ignoriranje referendumskih inicijativa, a u konačnici Plenkovićeva osobina autokrate dolazi do izražaja na primjeru zabrane istupa istaknutim HDZ-ovcima koji misle drugačije odlukom Predsjedništva HDZ-a, a u javnosti su apostrofirali kako je koalicijski brak s SDSS-om Milorada Pupovca štetan za HDZ.

Drugim riječima termin pluralnog u HDZ-u postao je prošlost do nadolazećih unutarstranačkih izbora.

S druge strane, na Plenkovićev stil autokratskog vođenja HDZ-a uzročno posljedično nadovezuje se autodestruktivnost jer sklapanje političkog braka s Pupovčevim SDSS-om, Vrdoljakovima HNS-om, kao i bivšim SDP-ovcima i suradnicima Zorana Milanovića dovodi do samouništenja HDZ-a što je rezultiralo u nekoliko izbornih procesa. Na lokalnim izborima 2017. godine HDZ je izgubio vlastite utvrde u Gospiću i Kninu, a kulminacijom ponovljenih izbora u Ličko senjskoj županiji HDZ je izgubio većinu u Županijskoj skupštini Ličko senjske županije. Prgometov izbor u Zagrebu doveo je do potpunog debakla. Točka na “i” dogodila se na Europarlamentarnim izborima u svibnju 2019. godine kada je Plenkovićev HDZ podržalo 22.72% birača što je daleko ispod rezultata sa kojima je Tomislav Karamarko pobjeđivao dok je vodio HDZ.

Da stvar bude gora po HDZ u posljednjem intervju-u Milorad Pupovac naglasio je kako će dati priliku Andreju Plenkoviću da razgovara s Ivanom Penavom iz čega se može zaključiti tko zapravo kreira politiku HDZ-a. No, postavlja se pitanje zašto Zajednica branitelja Gojko Šušak podržava koaliciju HDZ-a i SDSS-a, a pritom osuđuje Milorada Pupovca?

Koja je razlika između konstatacije pojavu osuditi, a druga spasiti u slučaju Sabo po čemu je ostao zapamćen SDP-ov župan Zlatko Komadina u odnosu na istaknute predstavnike braniteljske populacije unutar redova HDZ-a poput Filipovića i Medveda koji su osudili izjave Milorada Pupovca, a ujedno pružili podršku Andreju Plenkoviću koji će nastaviti koaliciju sa notornim Miloradom Pupovcem?

Za mene razlike nema, jer ako osudimo određenu pojavu onda se podrazumijeva da se ne slažemo s tom konstatacijom, kao i sa politikom koju provodi u ovom slučaju Milorad Pupovac pa logika stvari nalaže da će suradnja biti prekinuta. Ne činite to ako ništa radi vaših suboraca koji su dali život za jedinu nam Hrvatsku, jer zamislite da su vaši suborci osudili velikosrpsku agresiju, a vas ostavili same na frontu. Za očekivati je da bi se osjećali izdanima kao što se mnogi politički Hrvati osjećaju izdanima zbog koalicije HDZ-a i SDSS-a, jer zaokruživši HDZ nisu birali Pupovčev SDSS prilikom ponovljenih parlamentarnih izbora 2016. godine. 

Dok Milorad Pupovac pruža mogućnost Andreju Plenkoviću da razgovara s Ivanom Penavom za predsjednika HDZ-a stav Mire Kovača je irelevantan, jer dan nakon što je Kovač na RTL-u rekao da će se kandidirati na unutarstranačkim izborima i pobijediti, Plenković je izjavio: “Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan. Točka. Dakle, on utječe na politiku HDZ-a isto kao i nekakav građanin Finske u Finskoj”. Plenković je tom prilikom na upit novinara hoće li mu neki u HDZ-u zamjeriti to što je rekao, uzvratio pitanjem: “A što to?”.     

Kada vam predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poruči za bivšeg ministra vanjskih poslova i bivšeg međunarodnog tajnika HDZ-a Miru Kovača, a aktualnog saborskog zastupnika i predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku da je njegov stav za politiku HDZ-a i Vlade kompletno irelevantan te da on utječe na politiku HDZ-a isto kao i nekakav građanin Finske u Finskoj što može običan član očekivati prilikom pokušaja političkog djelovanja i davanja vlastitog doprinosa unutar struktura HDZ-a?

Za pretpostaviti jedno veliko ništa, jer ako Andreju Plenkoviću ne znači ništa mišljenje jednog doktora znanosti i diplomata u obrisima Miro Kovača koji je osvojio 12.751 preferencijalni glas na ponovljenim parlamentarnim izborima 2016. godine i pobjedio konkurenciju u IX. izbornoj jedinici za razliku od Gordana Jandrokovića koji je u I. izbornoj jedinici kao drugi na listi osvojio 808 preferencijalnih glasova ili Davor Božinović sa 475 osvojenih preferencijalnih glasova u istoj izbornoj jedinici onda iz konteksta možemo zaključiti da niti obični članovi HDZ-a nemaju težinu za Andreja Plenkovića osim ako se već nisu iselili u Finsku pa će u bliskoj budućnosti moći demokratskim putem odlučivati kao nekakavi građani Finske.

Nakon povijesnog neuspjeha na Europarlamentarnim izborima i osvojenih 22.72% potpore birača i podcjenjivanja vlastitih članova stranke koje se ne svrstava niti u građane drugog reda, već se paralela povlači s aspekta nekakvog građanina Finske dok Milorad Pupovac odlučuje o našim sudbinama postavlja se legitimno pitanje ‘očekuje‘ li Andrej Plenković pobjedu Kolinde Grabar Kitarović?

Svrsishodno navedenom apsurd je veći ako uzmemo u obzir činjenicu da je Miro Kovač bio voditelj Izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima 2014. godine, a danas se njegovo mišljenje uvažava kao nekakvog građanina Finske u Finskoj. Iako mnogi na taj način trenutno još uvijek ne premišljaju, kao što se nisu suprostavili niti političkom braku Plenkovićevog HDZ-a s SDSS-om, HNS-om i bivšim Milanovićevim suradnicima tijekom Plenkovićevog mandata morati će se suočiti s činjenicom da će zapravo i oni biti indirektni krivci jer podržavaju Plenkovićevu politiku kojoj se na kraju pridružila i aktualna predsjednica RH. Dovedu li Plenkovićevi sljedbenici ovaj put sami svjesno Zorana Milanovića na Pantovčak u nacionalnoj koaliciji s SDSS-om, HNS-om i bivšim Milanovićevim suradnicima dok članove HDZ-a smatraju nekakvim građanima Finske tada Plenkovićev pad možemo promatrati kroz tezu ‘Mladiću, izgubi li Kolinda izbore gotov si!’

Sanjin Baković dipl.ing.