Sanjin Baković: Pupovčev novi marifetluk produljio je krizu identiteta vođe HDZ-a

Pin It

Nakon više od tri godine što je s mjesta predsjednika HDZ-a odstupio Tomislav Karamarko na površinu su izašla dva krucijalna problema. Prvi problem je rezultatske naravi, a drugi kriza identiteta vođe HDZ-a.

Naime, Plenkovićev HDZ na izborima za EU parlament u svibnju 2019. godine osvojio je 244.076 glasova (22.72%) u odnosu na Karamarkov HDZ koji je 2014. godine bio predvodnik Domoljubne koalicije s 381.844 glasa (41.42%). Laički rečeno u mandatima Karamarko 6 : 4 Plenković. Iako su pojedini istaknuti HDZ-ovci branili Plenkovićev osobni debakl na svibanjskim europskim izborima, a odgovornih za najlošiji rezultat  u povijesti HDZ-a nije bilo Pupovčevim novim marifetlukom uzročno posljedično produljena je kriza identiteta vođe HDZ-a. 

Osim nekakvih blagih (oštrih) osuda od strane Vlade RH i predsjednice RH izostali su odriješiti stavovi vodstva HDZ-a s obzirom da se Milorad Pupovac nije ispričao što je suverenu, modernu i neovisnu hrvatsku državu usporedio s NDH-a, već je poentirao u svom stilu kako od njega ne treba nitko tražiti da ne poistovjećuje Hrvatsku s NDH-a, jer prema njegovim riječima on dobro zna tu razliku. Za očekivati je da Milorad Pupovac i dalje misli da je Republika Hrvatska isto što i NDH-a jer za navedenu usporedbu nije se ispričao.

Ne samo da se Milorad Pupovac nije ispričao, već je javno pozvao da se odore s ustaškim uzvikom ZDS pospremi, a njegovo uzvikivanje sankcionira. Za pretpostaviti je da je Milorad Pupovac mislio na HOS-ove odore koje posjeduju znak “Za dom spremni”, kao i na Bojnu Čavoglave Marka Perkovića Thompsona budući da se navedeni uzvik na početku pjesme uzvikuje. 

Svrsishodno Pupovčevim zahtjevima postavlja se pitanje koji je idući korak Milorada Pupovaca nakon traženja zabrane simbola Domovinskog rata i zabrane “pjesme” koja je bila budnica Hrvatskim braniteljima prilikom opsade velikosrpskog agresora na Hrvatsku?

Ako je suditi na temelju javnog poziva da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti i kada Milorad Pupovac spominje 2014. godinu i osobu u rukavicama koja je posijala sjeme shvatiti će te da je Pupovčev kamenčić u cipeli koji ga žulja i dan danas zapravo Tomislav Karamarko. Logikom odvijanja bliskih događaja u prošlosti povezati će te da je za vrijeme kratke Karamarkove Vlade u Bleiburgu vraćena komemoracija putem Hrvatskog sabora. 

Nadalje, Miloradu Pupovcu očigledno je sporno odavanje počasti nevinim žrtvama Bleiburške tragedije, kao i drugih nevinih žrtava na Križnim putevima Hrvata jer u suprotnom ne bi pozivao na prestanak odavanja počasti te se postavlja pitanje uspije li Plenkovićev koalicijski partner u tom naumu je li sljedeći korak osporavanje Domovinskog rata?

Složili se samnom ili ne, ali uvjeren sam da je na djelu upravo ono što je Tomislav Karamarko apostrofirao u svojem posljednjem istupu istaknuvši tezu vodećeg ideologa srpskog nacionalizma Vase Čubrilovića koji je u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci izjavio sljedeće: “Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve države, a ako se to uslijed povijesnih okolnosti i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države”. Radi li Pupovac na tome zaključite sami.

Uostalom, mogli smo vidjeti da se Milorad Pupovac nije ogradio niti od provokacija srpskog državnog vrha u pogledu slanja srpske vojske u Republiku Hrvatsku nakon čega je uslijedila vojnicima zabrana ulaska u Hrvatsku, već je napomenuo da je pitanje postavljeno na krivu adresu. Da adresa nije kriva dokaz je i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji kao i Pupovac povezuje Hrvatsku s NDH-a jer prema njegovim se riječima Hrvati ne žele sjećati svoje prošlosti i NDH-a, dok kao i za Pupovca u očima premijerke Srbije Ane Brnabić zastrašujuća je revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj. Stoga, odakle puše vjetar vjerujem da vam je sada svima jasno.

Kakva je misija Pupovca, Vučića i Brnabić možete zaključiti iz konteksta, ali što se događa sa istaknutim članovima HDZ-a?

U trenucima krize identiteta vođe HDZ-a kada Andrej Plenković poslije katastrofalnog rezultata na EU izborima pokušava održati stabilnu većinu zadržavši Milorada Pupovca u koaliciji u HDZ-u se ističu kandidature za predsjednika HDZ-a. Nakon Davora Ivo Stiera kandidaturu je istaknuo i Miro Kovač. Kada je riječ o Davoru Ivo Stieru u pogledu Milorada Pupovca do sada se isti još nije izjašnjavao, već kada bi i “napao” Andreja Plenkovića učinio bi to kroz savez HDZ-a s Bandićem i HNS-om koji bi artikulirao u javnosti kao neuspjeh apostrofirajući borbu protiv klijentelizma.

Miro Kovač inzistirao je na isprici Milorada Pupovca i povlačenju izjave, no tu satisfakciju nije doživio, već je nezadovoljan istupom Pupovca napomenuo da je on predsjednik HDZ-a kako bi predložio raskidanje koalicije s SDSS-om. Za početak Miro Kovač još mora shvatiti da nije predsjednik HDZ-a iako je imao priliku biti izabran kada su mu se prikupili potpisi nakon ostavke Tomislava Karamarka neovisno što je tek sada najavio zakašnjelu pobjedu na nadolazećim unutarstranačkim izborima HDZ-a, već mora pronaći mehanizam za promptno djelovanje, jer od lidera se očekuje odlučnost i vizija, a ne vječito čekanje.

Kada već Davor Ivo Stier i Miro Kovač očekuju da će pobijediti na unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a i smatraju da iza sebe imaju kritičnu masu zašto na Klubu zastupnika HDZ-a ne predlože izlazak iz koalicije s SDSS-om budući da više nisu članovi Predsjedništva HDZ-a po istoj onoj metodi kada se pozivalo HDZ-ove saborske zastupnike iz Brisela da u Hrvatskom saboru glasaju protiv odluke Predsjedništva HDZ-a što je svakako poznato i samom Stieru koji je bio jedan od potpisnika pisma u vrijeme vladavine Tomislava Karamarka. Ako je suditi prema HVIDRI koja traži raskid koalicije s Miloradom Pupovcem trebao bi ih podržati i Josip Đakić koji još uvijek šuti umjesto da organizira braniteljske prosvjede. Uvjeren sam da ima još saborskih zastupnika koji ne podržavaju koaliciju s SDSS-om, kao niti igru koju je Milorad Pupovac zaigrao, a asocirana nas na kontekst ideologije Vase Čubrilovića.

U suprotnom čekajte unutarstranačke izbore u HDZ-u koji se prema Statutu HDZ-a trebaju održati na proljeće iduće godine, a do tada uživajte u pogodnostima kroz dužnosti na koje ste izabrani i nastavite u ritmovima plesa Šeksove izvedbe “Despacita” iz Ljubuškog koji je postao hit putem društvenih mreža dok cijela nacija vidi da se Milorad Pupovac nije ispričao osim Andreja Plenkovića, već je isti otišao korak dalje i pozvao na nove zabrane. No, imajte na umu da će se do tada HDZ urušiti ispod 22.72% koliko je imao na izborima za EU parlament u svibnju 2019. godine, jer ne činiti zapravo znači činiti odnosno podržavati Pupovca znači svjesno uništavati HDZ i temelje suverene, moderne i neovisne hrvatske države.

Sanjin Baković dipl.ing.