Pobjedi li Giuliana Komadina odreći će se pola plaće u korist djece i mladih

Pin It

Je li došlo vrijeme da Primorsko goranska županija dobije prvu ženu županicu?

Aktualni SDP-ov župan Zlatko Komadina na ovim lokalnim izborima dobio je za suparnice u političkoj areni tri dame. Nezavisnu Giulianu Komadine, HDZ-ovu Majdu Burić i Ines Strenju Linić koja se temelji na platformi MOST-a.

Za razliku od Majde Burić koja je svoje prve političke korake započela u vrijeme vladavine Ive Sanadera 2003. godine i Ines Strenje Linić koja je bila prepoznatljiva još iz vremena kao PGS-ova županijska vijećnica koja se politikom bavi tijekom cijelog svojeg života uz struku, nezavisna Giulinana Komadina novo je lice na aktualnoj političkoj sceni koja je u politiku ušla na nezavisnoj inicijativi Hrvoja Burića sa ciljem da politiku promjeni.

Nezavisna Giuliana Komadina majka je dvoje djece. Po zanimanju je viša medicinska sestra školovana u Rijeci, a usavršavala se u Italiji. Na kraju je magisterija na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Radila je i u bolnicama, kod nas i u Italiji, a sada vodi, u svojstvu menadžerice, obiteljski dentalni studio, pri čemu joj koriste medicinska znanja koja spaja s menadžerskim kompetencijama. Kompetencije je stjecala na raznim poslovima, uglavnom vezanima uz upravljanje ljudskim resursima, na kojima je također tijekom života radila. Jako dobro razumije velike ustroje, kao i male kakav sada vodi, te vjeruje da može s lakoćom identificirati probleme i nalaziti solucije za to da ih unaprijedi.

Kandidatkinja za primorsko goransku županicu nezavisna Giuliana Komadina zalagati će se za sljedeće:

Zbog prevelikog prometnog preopterećenja riječke zaobilaznice Komadina smatra kako je potrebno osigurati koridor za izgradnju vanjske obilaznice Rupa-Permani-Konj (Grobničko polje)-Križišće-Žuta Lokva, te izvršiti umrežavanje autocesta Bosiljevo-Rijeka, Rupa-Žuta Lokva i Kanfanar-Matulji na širem riječkom području,

revitalizaciju krčkog aerodroma,

kao buduća županica zalagala bi se za izgradnju ravničarske pruge kako Luka Rijeka ne bi  više stagnirala,

zalagati će se za bolju morsku povezanost između Rijeke i otoka, kao i za bolju povezanost između cestvonih i željezničkih veza između Rijeke i Gorskog kotra tijekom cijele godine kako bi se potaknulo kretanje stanovništva i daleko življu poslovnu aktivnost cijelog kraja,

transparentan način rada,

uhvatila bi se u srž sa problemima neefikasnih županijskih službi,

u suštini polovicu svoje plaće donirala bi potrebitima, te bi se odrekla u korist Udruge za djecu i mlade što se bitno razlikuje od preostalih kandidata pa čak i od aktualnog župana Zlatka Komadine kojem je izostala ova humana gesta,

u smislu razvojnih projekata nastojati će povezati drvnu industriju s proizvodnjom namještaja i suvremenim dizajnom kako bi se stvorili novi brendovi na karti tržišnog gospodarstva,

zalagati će se za razvoj zimskog turizma, a idealnu priliku vidi u razvoju zdravstvenog turizma,

EU fondove iskoristila bi za razvoj stočarstva i poljoprivrede pod parolom “ JEDI ZDRAVO - JEDI LOKALNO”, jer naš kraj mora postati zdrava i ekološka oaza.

Ako ćemo povući paralelu sa pravovaljanim kandidacijskim listama HDZ-a i MOST-a tada možemo zaključiti kako će se nezavisna lista Hrvoja Burića uz Grad Rijeku temeljiti na Gorskom kotru, jer za Županijsku skupštinu PGŽ  nalazi se dvadeset kandidata iz Gorskog kotra među kojima ima i nezavisnih gradonačelnika iz prošlog saziva.

Nadalje, za razliku od Majde Burić koja nije vjerodostojna političarka jer je cijeli prošli mandat u Županijskoj skupštini PGŽ sjedila mimo odluke predsjedništva HDZ PGŽ i jednoglasne odluke ŽO HDZ PGŽ, te je postavljena putem do DIP-a mimo Statuta HDZ-a na 7. mjesto Giuliana Komadina nema prljavština iza sebe, a kada netko pristane na takav tip igre kako bi realizirao vlastitu ambiciju gazeći preko leševa kao što je učinila Majda Burić postavlja se pitanje što bi tek učinila kada bi dobila vlast u Primorsko goranskoj županiji?

Dajte osobi vlast pa ćete najbolje upoznati njezin karakter.

Kada analiziramo listu HDZ-a tada vidimo da suštinskih promjena nema. Na njoj se nalaze pojedini HDZ-ovi teškaši poput Garija Cappellia, Tomislava Klarića, Josipa Borića i Nikole Grgurića kojima je prioritet preživjeti pođe li po zlu. Majda Burić i Gari Cappelli osigurali bi si mjesto u Županijskoj skupštini u slučaju pada Vlade RH i raspuštanja Hrvatskog sabora, kao i Tomislav Klarić, Josip Borić i Nikola Grgurić u slučaju da izgube izbore u HDZ-ovim utvrdama. Kao i na gradskoj razini za braniteljsku populaciju uz zajednicu intelektualaca nema mjesta na ulaznim mjestima.

U suprotnom za pretpostaviti je kako su zamjenski mandati namijenjeni za Rudolfa Grubišića, Peru Valovičića i Josipa Rupčića koji se nalaze na začelju liste, a dio su iste nomenklature što znači da bi bivšeg člana SK Peru Valovičića umjesto Josipa Borića mogli po četvrti puta u Županijskoj skupštini PGŽ ili umjesto Nikole Grgurića.  Hoće li Josip Borić nagraditi Rudolfa Grubišića budući da je za vrijeme Vlade Vrankovića upravo Grubišić infiltirao Josipa Borića u Ministarstvo sa višom učiteljskom ili će mu to mjesto ustupiti njegova Goranka kako bi Lopar dobio zamjenski mandat u skupštini ostaje nam tek za vidjeti, kao i hoće li se naći mjesta za trećeg Vrankovićevog mušketira vječitog Josipa Rupčića čiji bi Klub vijećnika mogao preuzeti Dinko Beaković kao osoba od povjerenja Olega Butkovića. Tomislav Klarić namijenio je mjesto Vici Sepu iz Bakra budući da dolaze iz iste sredine.

Ako promatramo listu sa aspekta HDZ-ove mladeži tada vidimo da je riječ o nepotizmu obitelji Sušić s obzirom da je ispred svih priliku dobila samozatajna Iva Sušić za koju se tata izborio budući da je riječ o visokoobrazovanoj dami za razliku od tate koji je kredibilitet stekao još u vrijeme Tomislava Karamarka kada je Ivoni Milinović slao fotografije da je cijela obitelj glasala za Davora Ivo Stiera dok je isti pružao otpor bivšem predsjedniku HDZ-a, a što je svakako Stierova asistentica uvažila i nagradila istu na listi ispred prijedloga riječkog HDZ-a koji je u stranačkim krugovima dobio sinonim da je lista na gradskoj razini složena po principu “Srdoči i prijatelji” dok HDZ-ov kandidat za gradonačelnika izbjegava tribine koje organizira braniteljska populacija.

Što se tiče MOST-a i dalje je u PGŽ-u njihova ikona Ines Strenja Linić koja se temelji na platformi između tri do četiri tisuće preferencijalnih glasova koliko je imala na parlamentarnim izborima 2015. odnosno 2016. godine, a hoće li im dodatno pomoći crkveni krugovi budući da HDZ nije odavno što je trebao biti znati ćemo već u nedjelju navečer. Bilo kako bilo realnost MOST-a je od dva do četiri vijećnička mandata u Županijskoj skupštini PGŽ, kao što će ovisiti hoće li na konačni rezultat ovisiti potezi MOST-a na nacionalnoj razini budući da nam prijete novi prijevremeni izbori nakon drugog kruga lokalnih izbora.

Dosta vam je Zlatka Komadine, ne želite MOST-ovu dijagnozu Bože Petrova preslikanu u PGŽ-u, već želite li novo lice na političkoj sceni, a koje nije ispremreženo sa centrima moći, koje ne gazi preko svojih najbližih poput HDZ-ove Majde Burić, a ujedno ima viziju pokrenuti uspavanu Primorsko goransku “ljepoticu” u nedjelju 21. svibnja 2017. godine u borbi za primorko goranskog župana zaokružite pod rednim br. 2) Giulianu Komadinu, kao i nezavisnu listu Hrvoja Burića pod istim rednim brojem na listi za Županijsku skupštinu.

 

Sanjin Baković dipl.ing