Kako je primorsko goranski HDZ omogućio Zlatku Komadini pobjedu u prvom krugu?

Pin It

Nakon Komadine opet Komadina

U trenucima kada je SDP nikad lošiji na prostoru Primorsko goranske županije i Grada Rijeke rukovodeći HDZ-ovci sa Jadranskog trga omogućili su pobjedu Zlatku Komadini već u prvom krugu lokalnih izbora čime je potvrđena dominacija SDP-ovog gubernatora bez borbe.

U suštini nakon pet godina mandata na čelu Primorsko goranskog HDZ-a Oleg Butković nije imao ambicije postati primorsko goranskim županom ili u bitku poslati apsolutnog vladara Grada Bakra Tomislava Klarića koji je i ove izbore pobijedio nadmoćno sa 70%, a koji u tišini pretendira na Butkovićevu poziciju unutar HDZ-a.

Također, u primorsko goranskom ogranku ima još prepoznatljivih i isprofiliranih kadrova poput ministra turizma Gari Cappelia, ali kada treba preuzeti odgovornost na čelnu poziciju u županiji tada svi zajedno zanijeme, a alternativu pronađu u kandidatima koje tek treba stvoriti.

Od Butkovićevih najavi o potresu u Rijeci i pobjedi u Primorsko goranskoj županiji nije ostalo ništa, jer vidimo HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjan Staničić i županicu PGŽ Majda Burić nisu izborili drugi krug.

Dapače Kristjan Staničić destabiliziran je od bivšeg HDZ-ovca Hrvoja Burića koji je kao i 2013. godine ušao u drugi krug sa Vojkom Obersnelom s time da je ispred HDZ-a 2013. godine prikupio 5.842 glasa, a kao nezavisan 7.123 glasa.

Postavljaju li si pitanje stručnjaci sa Jadranskog trga na osnovu koje platforme je Hrvoje Burić postigao bolje rezultate od Kristjana Staničića koji je imao iza sebe stranačku mašineriju i je li zapravo u njima problem budući da su išli do te mjere da su ga napali bejzbol palicom?

Zašto su osobe od povjerenja u izbornom stožeru lagale Kristjana Staničića koji je na kraju sam sebi morao spašavati kampanju nakon što je ustanovio da mu se podmeće unutar vlastitih redova?

Paralelu ovih lokalnih izbora možemo povući sa lokalnim izborima iz 2009. godine budući da se danas HDZ nalazi na vlasti kao i tada, a ujedno je bio na vrhuncu političke moći Ive Sanadera kao i Andreja Plenkovića danas. Kandidatkinja za županicu Majda Burić produkt je iz inkubatora kadrova Vlade Vrankovića, a osvojila je 30.228 glasova što je pandan kandidatu za župana iz 2009. godine  Josipu Boriću čiji je idejni tvorac Vlado Vranković. Godine 2009. Josip Borić osvojio je 31.595 glasova za razliku od 30.228 glasova Majde Burić. Razlika je u tome samo što je tada lista Garija Cappellia imala 9 vijećničkih mandata, a danas lista Majde Burić ima 13 radi povećanja broja mjesta u Županijskoj skupštini PGŽ.

U trenucima kada Zlatko Komadina osvaja 57.987 glasova što je ekvivalent od 51.32%, a lista SDP-a osvaja 45.587 odnosno 41.66% HDZ ne poentira, već srlja iz politike propasti u stagnaciju i obratno.

Umjesto stagnacije tijekom 8 godina za pretpostaviti je kako će Oleg Butković prikazati uspjehom rezultat u Županijskoj skupštini PGŽ budući da su porasli za jednog vijećnika u odnosu na posljednje izbore na čemu će se temeljiti i Lucijan Vukelić u Gradu Rijeci gdje je HDZ narastao sa 6 na 7 mandata iako je njihov rezultat u odnosu na 2009. godinu za jednog gradskog vijećnika slabiji kada su imali 8 mandata u gradskom vijeću Grada Rijeke.

Kao i 2013. godine za pretpostaviti je kako će Oleg Butković pokušati prikriti toliko najavljivanu pobjedu pretvorenu u poraz Kristjana Staničića i Majde Burić na način da će pokušati predočiti uspjehe u općinama i gradovima na razni Primorsko goranske županije.

Za očekivati je kako će navesti da je HDZ zadržao vlast u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Bakru, Rabu, Loparu, Malom Lošinju, Brod Moravicama, Skradu, a dobio u Ravnoj Gori i Kraljevici. Pritom će ispustiti kako su izgubili Klanu i Moščenićku Dragu što nas vodi na razinu 2013. godine, a pozvati se na drugi krug u Viškovu, Matuljima, Vrbniku i Mrkoplju.

Također, iako je Josip Borić dobio vlast za 4 glasa u Loparu na ruku mu ne ide što je HDZ-ova lista osvojila 41% što dovodi pod upitnik sastavljanje vlasti budući da je 59% otočana glasalo protiv HDZ-ove liste od čega 38% ima SDP-ova koalicija, a MODES 21% iz čega možemo zaključiti da se u HDZ-ovoj utvrdi stvorila nova alternativa nakon što su smijenili vlastitog načelnika radi ambicije pojedinaca.

Drugi krug u Matuljima HDZ-ov kandidat za načelnika Vedran Grgurić može zahvaliti jakoj konkurenciji kroz dva nezavisna kandidata koji su raspodijeli 535 Željko Grbac odnosno 541 glas Marko Spec koliko su prikupili svaki zasebno, te Ivani Bratović i Ivi Džaji koje su izvrsno odradile terenski rad čime je HDZ u Matuljima vratio se na tri vijećnička mandata koliko je imao u vrijeme Ivice Poljaka 2013. godine, a razlika je u nekoliko glasova.

Kada je riječ o Viškovu sadašnjoj SDP-ovoj načelnici Sanji Udović izostala je pobjeda u prvom krugu za nekoliko glasova budući da je u prvom krugu imala 49.40%. Neovisno o rezultatu u drugom krugu Marina Tomić Pujić mogla bi svoj uspjeh temeljiti na jednom vijećničkom mandatu više kao što to već čine lideri u riječkom HDZ-u iako je cilj pobjeda, a sve ostalo poraz. Hoće li HDZ izgubiti Vrbnik znati ćemo 4.lipnja 2016. godine.

Hoće li napokon netko postaviti pitanje zašto HDZ stagnira još od 2009. godine u Primorsko goranskoj županiji sa uvijek istim licima koja se međusobno rotiraju i upitati se koji je stvarni razlog?

Pitanje može postaviti jedino Zagreb za razliku od ispremrežene jezgre koja se uzajamno pokriva. Razloga u optimizmu ima, ali ne u izjavama Olega Butkovića koji najavi pobjedu pa pobjegne za nositelja liste u Novi Vinodolski, već u rezultatima iz 1993. godine na lokalnim izborima kada je primorsko goranski HDZ imao više glasova od lokalnog SDP-a.

Na lokalnim izborima 1993. godine primorsko goranski HDZ osvojio je 60.166 glasova što je bio ekvivalent od 34.85%. Listu je tada predvodio Hrvoje Šarinić četvrti predsjednik Vlade RH, a HDZ je tada osvojio 8 vijećničkih mandata u Županijskoj skupštini PGŽ. Primorsko goranski SDP morao se zadovoljiti sa osvojenih 59.755 glasova što je ekvivalent od 34.61% ili u prenesenom značenju lokalni SDP osvojio je manje 411 glasova od HDZ-a. Valja napomenuti kako je HSP osvojio tada 11.543 glasa odnosno 6.69% što je bilo dovoljno za 1 vijećnički mandat, dok IDS osvaja 33.239 glasova odnosno 19.25% što je bilo dovoljno za 4 vijećnička mandata. Odnos između desnog i lijevog spektra bio je 9:11.

Faktički da HDZ može bolje nego li se prezentira dokaz je Kolinda Grabar Kitarović koja je 2014. godine u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila 56.153 glasa što je ekvivalent od 38.33%, a to je ujedno bio najbolji rezultat u Primorsko goranskoj županiji nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Naravno nisu se lokalni HDZ-ovci propustili pohvaliti kako je to njihova zasluga što je kontradiktorno njihovim lokalnim rezultatima.

Da je HDZ mogao ozbiljnije ugroziti župana Zlatka Komadinu svima nam je jasno osim političkoj eliti koja najavljuje pobjedu, a potom zamjenom teze uspjeh pravda uz pomoć malih općina diljem PGŽ-a. Radi nevjerodostojne politike imati ćemo tendenciju rasta trećeg puta koji predvodi Akcija Mladih i Živi Zid, MOST i nezavisna lista Hrvoja Burića što je novitet budući da zajedno imaju 10 mandata u Županijskoj skupštini, a što do sada nije bio slučaj.

Sanjin Baković dipl.ing