Obersnel slavi pobjedu, a 2/3 građana Grada Rijeke želi promjenu

Pin It

U suštini HDZ bi u Zagrebu i Rijeci daleko bolje prošao da su kandidati za gradonačelnicu/ka bili Bruna Esih i Hrvoje Burić, ali osobi koja sama dobije izbore, sama složi Vladu RH, sama raspusti ministre, sama odlučuje s kime će vršiti preslagivanje budući da je on dobio izbore, teško je objasniti da je pogriješio u izboru kadrova, budući da niti sam ne želi priznati vlastitu odgovornost u izboru (ne)vjerodostojnih kandidata za Zagreb i Rijeku.

Jesu li Riječani spremni za promjenu u drugom krugu lokalnih izbora u Gradu Rijeci?

Vojko Obersnel kao kandidat za gradonačelnika ispred koalicije OBI & koalicija za sve osvojio je 16.490 glasova odnosno 40.88%, a SDP-ova koalicija 14.922 glasa odnosno 37.78% što je bilo dovoljno za 14 mandata u gradskom vijeću od 19 koliko je potrebno za većinu u gradskom vijeću budući da će novi saziv imati 37 vijećničkih mandata.

Iako to javno nikada neće priznati daleko je to od rezultata kojim bi se Vojko Obersnel mogao ponositi, a kada ne bi zamijenio tezu shvatio bi kako je ovo njegov poraz, jer u suštini ne podržava ga 59.12% građana i građanki Grada Rijeke. Ovakav rezultat plod je zasićenosti i bezidejnog vođenja grada od strane dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Rijeke.

S druge strane imamo protukandidata koji proživljava svoju drugu mladost nakon izlaska iz HDZ-a iako su mnogi priželjkivali njegov slom budući da je izašao iz HDZ-a, a svi znamo kako su u prošlosti završavali političari koji iza sebe nisu imali stranačku infrastrukturu. Uoči raspuštanja prošlog saziva gradskog vijeća Grada Rijeke čak ga je i Vojko Obersnel pokušao na jedan bahat i cinačan način ismijati kako je Burićev domet ulazak u gradsko vijeće Grada Rijeke.

Dok su se mnogi potiho smijali i željeli mu neuspjeh nezavisni Hrvoje Burić pokazao je da je fenomen na političkoj sceni u Rijeci, a čiji je primjer pandan Brune Esih u Zagrebu koja je potukla HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata Dragu Prgometa, kao što je to učinio Hrvoje Burić naspram nekarizmatičnog Kristjana Staničića iza kojeg je stao Andrej Plenković i Gordan Jandroković.

U suštini HDZ bi u Zagrebu i Rijeci daleko bolje prošao da su kandidati za gradonačelnicu/ka bili Bruna Esih i Hrvoje Burić, ali osobi koja sama dobije izbore, sama složi Vladu RH, sama raspusti ministre, sama odlučuje s kime će vršiti preslagivanje budući da je on dobio izbore, teško je objasniti da je pogriješio u izboru kadrova, budući da niti sam ne želi priznati vlastitu odgovornost u izboru (ne)vjerodostojnih kandidata za Zagreb i Rijeku.

Suprotno očekivanjima mnogih koji su priželjkivali pad Hrvoja Burića nezavisna lista Hrvoja Burića pokazala je stabilno glasačko tijelo u Gradu Rijeci od 4.315 glasova što je bilo dovoljno za četiri vijećnička mandata, a na županijskoj razini 5.933 glasa gdje je treći mandat ispušten za nekoliko desetaka glasova iz čega možemo zaključiti kako će prostora za napredak biti nastavi li HDZ i SDP sa politikom koju provode dugi niz godina na ovim prostorima.

Neovisno o platformi od 4.315 glasova u Gradu Rijeci Hrvoje Burić na vlastiti renome i dosadašnji prepoznatljiv rad u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke prikupio je 7.123 glasa čime je prikupio dodatnih 2.808 glasova i omogućio si drugi krug izbora preskočivši HDZ-ovog Kristjana Staničića koji je doživio poraz u prvom svojem pojavljivanju neizborivši drugi krug.

S obzirom da je HDZ doživio poraz pod sloganom “Rijeka je prva”, a Kristjan Staničić prilikom predstavljanja izabranih kandidata u gradskom vijeću prezentirao uspjeh i pohvalio se kako je prikupio više glasova u utrci za gradonačelnika Grada Rijeke u odnosu na Hrvoja Burića prije četiri godine, ovim putem ga demantiram, jer ili ima krive savjetnike ili problem sa matematikom, budući da je Hrvoje Burić ispred HDZ-a prikupio 5.842 glasa što je više od 5.627 koliko je prikupio Kristjan Staničić na ovim izborima. Stoga nema potrebe obmanjivati javnost, a da nije niti krenuo braniti HDZ-ove boje u gradskom vijeću Grada Rijeke.

Ovaj uspjeh podsjeća me na (ne)uspjeh Lucijana Vukelića kada je 2013. godine prezentirao ulazak Hrvoja Burića u drugi krug, a pritom zatajio javnosti da je lista kojom je on predsjedavao pala sa 8 na 6 gradskih vijećnika. Zamjenom teze ovog puta Kristjan Staničić svoj vlastiti neuspjeh u utrci za gradonačelnika pravda iskorakom liste sa 6 na 7 vijećničkih mandata iz čega možemo zaključiti da je špranca identična koja se primjenjuje prema potrebi i prezentira javnosti kako bi se sakrio poraz na Jadranskom trgu.

Bude li riječki HDZ u sinergiji za županijskim HDZ-om prezentirao uspjeh odnosno iskorak u povećanju vijećničkih mandata za 1 tim tempom možemo očekivati da će vlast u Rijeci i Županiji biti osvojena za 40 godina. Staničiću za informaciju kada već prezentira krive statističke podatke 2009. godine lista za gradsko vijeće Vesne Buterin osvojila je 9.707 glasova odnosno 21.28% u odnosu na njegovu 2017. godine koja je osvojila 7.460 glasova odnosno 17.89%.

Stoga se postavlja retoričko pitanje gdje tu Kristjan Staničić vidi iskorak kada su i dalje u deficitu u smislu vijećničkih mandata?

Zašto im na listi nije bilo dr. Ivana Kirina koji sam na svoje ime preferencijalno dobije 2.273 glasa pa makar ustupio mandat nekome kao zamjeni? Je li ovo uopće bila najjača HDZ-ova lista ili je riječ o listi “Srdoči i prijatelji” kojom se u stranačkim kuluarima mnogi zabavljaju, samo su neka od pitanja.

Iskorak mogu vidjeti samo oni koji spašavaju svoju stolicu kao što ga vidi Andrej Plenković u Rijeci, jer u suprotnom da pojedinci imaju moralne vertikale nakon što su najavljivali pobjedu odnosno drugi krug u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji ponudili bi sami neopozive ostavke, a ne branili neobranjivo.

Obi & koalicija za sve muku muće sa sastavljanjem gradskog vijeća Grada Rijeke nakon osvojenih 14.922 glasa što je ekvivalent od 37.38%, a ujedno iznosi izraženo u mandatima 14.

Pridodamo li Obersnelovoj koaliciji srpsku nacionalnu manjinu koja je sa posebne liste dobila jednog zastupnika, te dva mandata HNS-a Pere Lučina i Juraja Bukše nakon istupa predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka koji je istaknuo kako će njegova stranka podržati SDP, jer prema njegovim riječima nikada se nisu niti razišli, već su testirali vlastitu snagu Vojko Obersnel dolazi do 17 mandata. Za većinu su mu potrebna još 2 mandata.

Slična metoda primjenjuje se u Općini Matulji budući da SDP-ova koalicija nema većinu u općinskom vijeću jer 8 mandata nedovoljno je prema 9 oporbenih (HDZ 3 mandata, Nezavisna lista Marka Speca 2 mandata, Nezavisna lista Željka Grpca 2 mandata, Živi Zid 1 mandat i HNS 1 mandat), no zato se lomi HNS-ova izabranog općinskog vijećnika koji je sam zaslužio mandat uz pomoć malih ljudi koji ga nisu ostavili na čistini samoga što se moglo vidjeti po broju glasova, budući da mu je stranka okrenula leđa.

Preostala dva mandata Vojko Obersnel morati će potražiti u HDZ-u koji ima 7 mandata, Nezavisnoj listi Hrvoja Burića koja ima 4 mandata, Akciji Mladih i Živom Zidu koji imaju 4 mandata, MOST koji je prikupio 2 mandata, te Listi za Rijeku i Pametno koji također imaju 2 mandata. Za sada je omjer snaga 17 prema 19 u korist oporbe.

Za očekivati je da će HDZ ostati jedinstven sa 7 mandata kao i Hrvoje Burić sa svoja 4 mandata. Također, Akcija Mladih i Živi Zid najavili su da neće dati podršku, a Vojku Obersnelu preostaje MOST, a poznavajući njihov princip rada sa nacionalne razine kada su oporba unutar vlasti ostaje mu Danko Švorinić ispred Liste za Rijeku i predstavnik Pametno u paketu.

Biti će zanimljivo pratiti razvoj hoće li Danko Švorinić ispred Liste za Rijeku odbiti Vojka Obersnela kao što je samouvjereni Vojko Obersnel odbio istog kada prilikom sklapanja predizborne koalicije nije htio zadovoljiti zahtjeve Liste za Rijeku koji su se temeljili na poziciji mjesta predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke za razliku od usvojenog prijedloga Nikole Ivaniša ispred PGS-a i mjesta zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke ili će se odlučiti na spašavanje partijskog vojnika Vojka. Ovo će mu biti idealna prilika da dokaže svoju vjerodostojnost kao i moralnu vrijednost ispred vlastitih birača koji su birali promjenu ukoliko ne poklekne netko drugi.

Budući da nam Vojko Obersnel zamjenom teze pokušava vlastiti poraz pretvoriti u pobjedu, a statistika pokazuje kontradiktornost njegove euforije što dokazuje rezultat OBI & koalicija za sve 37.78% u odnosu na sve druge građane Grada Rijeke koji iznosi 62.22%, pozivam vas da izađete na biralište i svoju želju za promjenom izrazite zaokruživanjem nezavisnog Hrvoja Burića neovisno što će stranački poslušnici odlučiti.

Budite i Vi dio budućnosti koja će biti upisana u povijest. Stoga neka i Vaš izbor bude Hrvoje Burić  4.lipnja 2017. godine u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Grada Rijeke.   

 

Sanjin Baković dipl.ing