Sanjin Baković: Hasanbegovićev povijesni trijumf u obračunu s komunističkim naslijeđem

Pin It

Da Republici Hrvatskoj treba osvježenje na političkom spektru dokazani je primjer bivši Karamarkov ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji nije opterećen partizanskom, komunističkom, udbaškom i kriminalnom prošlošću, jer ako kontekst jučerašnje rasprave sagledamo kroz epilog četvrt stoljetnoga političkoga i građanskoga napora dolazimo do konačnog zaključka o kojem sam pisao nakon usvojene odluke skupštinskog Odbora za preimenovanje ulica i trgova “Hasanbegović i Esih uspjeli su što do sada nisu Tuđman, HDZ i Milan Bandić”.    

Stoga nas ne čudi kada se ne tako davno za vrijeme Hasanbegovićevog mandata provodila sinkronizirana medijska hajka nad bivšim HDZ-ovim ministrom s ciljem da se spriječi istinski povijesni trenutak o kojem će učiti budući naraštaji lišeni iracionalne titolatrije. Iako se očekivalo da će odluka biti usvojena u popodnevnim satima s obzirom da je Zlatko Hasanbegović prikupio 26 potpisa kao preduvjet za potpisivanje koalicijskog sporazuma s Milanom Bandićem i HDZ-om, a zatim je odluku o promjeni Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske usvojio na Odboru za preimenovanje ulica i trgova rasprava se ciljano odužila.

Naime, već izvježbanim metodama pokušajima očajnika nastojalo se iscrpiti gradske skupštinare do iznemoglosti šesnaestostatnom raspravom ne bi li netko od iscrpljenih napustio Gradsku skupštinu Grada Zagreba kako se konačna odluka preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske ne bi izglasala natpolovičnom većinom. Kao i u svim dosadašnjim pokušajima obrane jugoslavenskog komunističkog diktatora u vrijeme ratnog i poratnog terora titoistička manjina ostala je kratkih rukava.

Zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba izglasali su prijedlog s većinom od 29 glasova. Od 50 zastupnika, 20 ih je glasalo protiv prijedloga, a jedan zastupnik bio je suzdržan.

HDZ se može opravdavati u očima javnosti kako je tijekom prošlog mandata zalagao se za preimenovanje trga komunističkog zločinca koji je odgovoran za smrt više od 570.000 žrtava iz ratnog i poratnog vremena 20. stoljeća, ali jedno je zalagati se, dok je drugo odluku provesti na način kao što je odlučno i savjesno poentirao bivši HDZ-ov ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Ljudi moji pa HDZ pod ingerencijom Andreja Plenkovića razbio je Domoljubnu koaliciju i zahvalio se ministrima poput Zlatka Hasanbegovića kako bi u istu mogao primiti Milorada Pupovca, a zatim Furio Radina uz preostale stranke sa lijevog spektra uz bivše Milanovićeve osobe od posebnog povjerenja.

Također, treba uzeti u obzir da Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović nisu HDZ-ov desni korektiv izvan strukture HDZ-a za pretpostaviti je da bi ime jugoslavenskog komunističkog zločinca bilo utabano i dan danas na zagrebačkom trgu, jer samo politički naivci mogu povjerovati u tezu kako bi Andrej Plenković u koaliciji sa Miloradom Pupovcem, HNS-om i Tomislavom Sauchom zahvalio se Josipu Brozu Titu. Stoga nepotrebno je braniti neobranjivo, jer da je postojala intencija ne bi se na to čekalo četvrt stoljeća i Zlatka Hasanbegovića.

U suštini da je HDZ imao namjeru promijeniti u prošlom mandatu ime Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske učinili bi to po šabloni Zlatka Hasanbegovića kada bi prvo prikupili potpise natpolovične većine, zatim preuzeli Odbor za preimenovanje ulica i trgova, te u konačnici poentirali budući da su činili natpolovičnu većinu sa Milanom Bandićem u Gradskoj skupštini Grada Zagreba kao i u Hrvatskom saboru. Umjesto što HDZ-ovci pod ingerencijom Andreja Plenkovića pokušavaju tuđi uspjeh prikazati vlastitim neka se fokusiraju na zabranu staljinističkih i komunističkih obilježja antifašista koji nisu preboljeli gubitak komunističkog naslijeđa u Gradu Zagrebu, jer osim što obnašaju vlast postavlja se pitanje mogu li to učiniti u sinergiji sa Miloradom Pupovcem koji provodi politiku lijevog spektra, a osuđuje sve od centra na desno uz pomoć dojučerašnjih partnera iz vremena Kukuriku koalicije?

Dakle, Zlatko Hasanbegović na platformi nezavisne Brune Esih ispunio je svoj program, političko i nacionalno deržanstvo, a pritom povijesno trijumfirao u obračunu s komunističkim naslijeđem koje će pohraniti u Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju. Ujedno ovom prilikom ne treba zaboraviti zahvaliti se javno Tomislavu Karamarku koji je pružio priliku Zlatku Hasanbegoviću u bivšoj Vladi RH, jer bez Zlatka Hasanbegovića od kada su srušili Tomislava Karamarka ne bi danas bilo niti završnog povijesnog epiloga nakon četvrt stoljetnog političkog i građanskog napora.

Image result for hasanbegović karamarko

Na kraju ću zaključiti ovaj članak uz misao: Ako je Andrej Plenković stvoren kako bi mijenjao tabue onda je Zlatko Hasanbegović predodređen za misiju da nastavi politički i povijesni proces do trenutka povratka Tomislava Karamarka, jer Bog daje najteže bitke samo najsnažnijim ratnicima.

Sanjin Baković dipl.ing.