Sanjin Baković: Urušava li Plenković instituciju predsjednice RH nakon što mu je to uspjelo s HDZ-om?

Pin It

U konačnici Kolinda Grabar Kitarović postala je prva predsjednica RH na temeljima Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka, a ne zato što je to htio Milorad Pupovac, Vrdoljakov HNS, Reformist Čačić  i bivši odbačeni SDP-ovac poput Tomislava Sauche koji su jasno stajali iza Ive Josipovića zastrašivajući nas s ustaškom zmijom ili Andrej Plenković koji je razvrgnuo Domoljubnu koaliciju nakon pada Tomislava Karamarka, a pod briselski plašt prigrnuo sve koji su rušili Karamarkov HDZ. 

U trenucima kada je srušen Tomislav Karamarko radi INA - MOL hrvatska javnost bila je brifirana kako je riječ o nacionalnom izdajniku koji je mario samo o interesima vlastite obitelji budući da nije propustio pobrinuti se za vlastitu ženu kojoj je namjestio poslovanje s MOL-om prema harangi mainstream medija. Iz orkestirane hajke proizašao je novi lider prikazan u liku vještog diplomata s misijom da izvuče Lijepu našu iz krize. Osim neslaganja sa susjedima druge vještine nismo zamijetili zaboravimo li sukob s Rusima što me asociralo na Milanovićev sukob s Mađarima. Pričalo se o gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta sve do trenutka dok se nije dogodio slučaj Agrokor. Tada je uslijedilo spašavanje starih radnih mjesta tj. onih koji još nisu emigrirali, a upravo je Kolinda Grabar Kitarović prozvala Andreja Plenkovića da zaustavi iseljavanje i apostorfirala mladih.

U tim trenucima hrvatski građani mogli su shvatiti kako je bilo riječ o pustim obećanjima kao što je isto potvrdila predsjednica RH kada je demantirala uglađenog demagoga poslanog iz EU parlamenta s nizom parametara koji su ga razjarili do te mjere da je na dodjeli “Zlatne kune” izbjegao predsjednicu RH zakasnivši pola sata kako bi izbjegao komunikaciju, a nakon rukovanja između njih sjeo je Gordan Jandroković kojem sutra ne bi bilo strano sjesti ponovno između Ive Sanadera i Jadranke Kosor kada bi se za to stvorili uvjeti. Neki će reći kako je određeno protokolarno. Poruka više nego jasna tko je nakon Tomislava Karamarka idući na redu za odstrijel, jer govor tijela uz Kolindin pogled sve pokazuje. Ljutio se Andrej Plenković ili ne jasno je definirana institucija predsjednice RH.

U konačnici Kolinda Grabar Kitarović postala je prva predsjednica RH na temeljima Domoljubne koalicije Tomislava Karamarka, a ne zato što je to htio Milorad Pupovac, Vrdoljakov HNS, Reformist Čačić  i bivši odbačeni SDP-ovac poput Tomislava Sauche koji su jasno stajali iza Ive Josipovića zastrašivajući nas s ustaškom zmijom ili Andrej Plenković koji je razvrgnuo Domoljubnu koaliciju nakon pada Tomislava Karamarka, a pod briselski plašt prigrnuo sve koji su rušili Karamarkov HDZ.

U odnosu na prije sedamnaest mjeseci kada je srušen Tomislav Karamarko za kojeg se uspostavilo da je imao poštene namjere što je dokazala izgubljena arbitraža od MOL-a kao i što niti Ana Karamarko nije surađivala s MOL-om što je dokazala sudskim putem dobivši spor protiv HRT-a možete se upitati zašto je srušen Tomislav Karamarko i od koga nas je spasio Andrej Plenković? Pitajte ga gdje su reforme ili  radi čega ne uvažava instituciju predsjednice RH? Je li reforma podignuti plače, a ujedno izvršiti poskupljenja ili  uvesti nove poreze?

Pritom dok premišljate ne zaboravite kako je HDZ završio na izborima 2011. godine s Jadrankom Kosor, a istu koaliciju ima danas i Andrej Plenković koji političkog partnera ne vidi u Kolindi Grabar Kitarović za razliku od stranaka s lijevog spektra i njezinih pojedinaca koji su ciljano u Plenkovićevoj koaliciji. Umjesto da Andrej Plenković sjedne s Kolindom Grabar Kitarović za isti stol jer je Republika Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om i zajedničkim snagama pozovu DORH, USKOK i pravosuđe na odgovornost nakon što je ustanovljeno da je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu bilo pristrano, snimka montirana što je priznao i vlasnik restorana, a svjedok nepouzdan dobili smo novi sukob između premijera i predsjednice RH. 

Stoga postavlja se retoričko pitanje nakon što je Andrej Plenković urušio pobjednički HDZ odnosno bivšeg predsjednika HDZ-a uz pomoć stručnjaka pred doktoratom urušava li sada instituciju predsjednice RH? Ako predsjednica RH nije u pravu zašto Andrej Plenković želi angažirati PR stručnjaka za krizne trenutke u liku i dijelu bivšeg Josipovićevog stručnjaka Krešimira Macana koji mu je vodio kampanju na predsjedničkim izborima RH? Zašto se Andrej Plenković još nije ispričao Tomislavu Karamarku u vezi INA-e odnosno MOL-a, a vidimo da stranka nije bila taoc jednog čovjeka koju je isti podignuo iz pepela? Jel taština izreći čuj Tomislave bio si u pravu ili žao mi je što si ostao bez posla pomoći ću ti kao što si ti meni poslavši me u Brisel?

Smatrate li možda da se HDZ nije urušio onda živite u zabludi, jer svatko tko zna premišljati na način da Pupovac, Radin, Saucha, Čačić, HNS i drugi glasnogovornici ljevice nisu u koaliciji s HDZ-om iz ljubavi ili ako Andrej Plenković nastavi odbijati surađivati s Kolindom što čini već nekoliko mjeseci prvo ćemo izgubiti predsjedničke izbore RH za koje znate i sami koliko smo teško dobili, a zatim parlamentarne kao u vrijeme Jadranke Kosor, jer hrvatski birači koji su vjerovali u Karamarkov HDZ vjeruju svakim danom sve manje kao i u rad Vlade RH što pokazuju ankete. Nakon skidanja HOS-ovih ploča dobiti ćete nove ćirilične ploče što najavljuje i sam Milorad Pupovac uoči obilježavanja “Pada Vukovara”. Valjda je to taj novi Plenkovićev HDZ koji podržava i dalje Milijan Brkić.

Ako do sada još niste shvatili upravo iz navedenih razloga potrebna je lustracija u punom smislu te riječi za koju se zalagao Tomislav Karamarko, jer bez lustracije događati će se da će kao i u slučaju Ive Sanadera za kojeg se uspostavilo da je spregom politike i pravosudnih institucija nevin sjedio u zatvoru odnosno brani se u sudskim procesima dan danas sve do trenutka dok Međunarodni sud u Ženevi nije dokazao suprotno. Sada će valjda i Sanaderova obrana moći poentirati. Ne samo da se nije ništa poduzelo, već se presuda INA-e i MOL-a skrivala godinu dana kako ne bi došli do spoznaja kako se pakiralo Ivi Sanaderu, a svi znamo u vrijeme čije Vlade RH je bio uhićen iako je tvrdio tko ga politički progoni. Nekome tko priča istinu ne trebaju PR stručnjaci za krizne situacije kao niti onima koji vide istinu da je HDZ trebao biti uništen na temelju presude Ivi Sanaderu, a vidimo kako mu se sudi i tko ga je progonio u sklopu političkog progona.

Dakle, imali vi ili ne osobne simpatije prema Kolindi Grabar Kitarović moramo se svi zajedno složiti da je nakon pada Tomislava Karamarka ona ostala jedina koja stječe simpatije i ima pozitivnu sliku u očima hrvatske javnosti pa kada joj premijer RH ne pruža potporu, jer i sama Kolinda ističe da bi voljela imati bolju komunikaciju s Andrejom Plenkovićem pružite joj vi. Ako me pamet dobro služi sjetite se Jadranke Kosor koja nije mogla podnijeti uspjehe Kolinde Grabar Kitarović, a čini mi se da se niti Andrej Plenković drugačije ne ponaša već ima isti sindrom prema Kolindi kao u prošlosti njegova bivša šefica nakon što je Kolinda prihvatila platfomu Inicijative triju mora od strane Donalda Trumpa. Ono što joj zamjeram je odmazda od Tomislava Karamarka, ali valjda će i predsjednica RH u međuvremenu shvatiti da je pogriješila ako već do sada nije, no nadam se ne poput ministra Butkovića koji je naknadnom pameću shvatio da je bio zaveden.

Ukratko rečeno do povratka Tomislava Karamarka u visoku politiku spas možete tražiti jedino u predsjednici RH čiju se funkciju ne uvažava, a promjeni li je Andrej Plenković odnosno ako joj ne pruži potporu već izađe s drugim kandidatom to će biti početak kraja HDZ-a koji je već započet sklapanjem “Velike koalicije” koja ovisi o manjinskim partnerima predvođenim s Miloradom Pupovcem. Iskreno rečeno nadajmo se brzom padu Andreja Plenkovića, a još bržim povratkom Tomislava Karamarka. Kažu da kako siješ tako i žanješ, a vrijeme će pokazati tko je učinio stranku odnosno državu taocem jednog čovjeka.

Sanjin Baković dipl.ing.