Sanjin Baković: Istražna povjerenstva kao instrumenti za obračun s Karamarkom

Pin It

Tomislav Karamarko osuđen je ispred javnosti putem Istražnog saborskog povjerenstva Dalije Orešković, a izgubljenom arbitražnom presudom protiv MOL-a ustanovila se istina koju je bivši prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a isticao kada je izvršen presedan prilikom njegovog rušenja, jer štitio je nacionalne interese. Da je istinu govorio potvrđuje i dobiveni sudski spor njegove supruge nad HRT-om budući da HRT nije uspio dokazati da je Ana Karamarko radila za MOL.

Da se performans za javnost nastavi dalje potrudio se bivši glasnogovornik istog onog Bože Petrova koji je naciji zadao dijagnozu zvana reforma u sklopu tripartitne Vlade, a naposljetku nas je brifirao da će Republika Hrvatska dobiti arbitražni spor protiv MOL-a kada su rušili Tomislava Karamarka. Politički tajnik MOST-a Nikola Grmoja putem mainstream medija dobiva naslovnice za “priznanje” kako je od Željka Rohatinskog izvukao da ga je Tomislav Karamarko nagovarao u prisustvu Ivice Todorića na angažman u politiku.

Umjesto da se MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja ispričao hrvatskoj javnosti za izgubljenu arbitražu od Mađara i ponudio rješenje za plaćanje iste uz pomoć reformiranog Bože Petrova iz saborskih klupa, jer ustanovilo se da je bivši prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a govorio istinu svjedoci smo kako su MOST-ovci ponovno dobili PTSK odnosno posttraumatski stres zvan Karamarko s obzirom da se nisu još oporavili od izgubljene arbitraže INA - MOL kojom su obmanjivali hrvatsku javnost prezentirajući joj uspjeh, a do kraja godine očekuje ih druga u Washingtonu.  

Logika stvari nalaže kako bi se Istražno povjerenstvo trebalo baviti Agrokorom i uči u trag milijardama kuna koje su nas dovele do sloma koncerna kao i razjašnjavanje role bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog koji je i sam bio zaposlenik Gazdinog koncerna, a ne optuživati Tomislava Karamarka koji je stradao od uvoznog lobija kada je odlučio dati na važnosti hrvatskom selu imajući intenciju smanjiti uvozne kvote.

U suštini svjedočenje bivšeg guvernera pandan mi je svjedočenju bivših HDZ-ovih dužnosnika i poduzetnika koje je stvorila politika i koji bez dokaza optužuju Ivu Sanadera za milijunsku pronevjeru te se po istom principu i svjedočenje Željka Rohatinskog pretvorilo u novi izmišljeni slučaj Karamarko kada se zamjenom teze skreće problem sa onog suštinskog zvan Agrokor.

Naime, demantij Tomislava Karamarka koji je istaknuo da nije istina da je s Todorićem nagovarao Rohatinskog da se kandidira za predsjednika RH govori da je riječ o neistinama za koje nije ponuđen niti jedan eksplicitan dokaz, već bivši guverner koji nije niti u jednom trenutku spomenuo niti jednog SDP-ovca na zadovoljstvo Marasa i Miljenića doveo je do zaključka bivšeg pravnog stručnjaka za Lex Perković da pozove ispred Istražnog povjerenstva Tomislava Karamarka umjesto da smo dobili objašnjenja eminentog financijskog stručnjaka Željka Rohatinskog radi čega je propao Agrokor, jer nije se Tomislav Karamarko zaposlio u Agrokoru nakon što je stradao u politici.

Da je riječ o neuspjelom nabacivanju blata na osobu koja se i sama borila protiv privatizacijskih pljački, a od koje i danas strahuje politički establishment potvrđuje istup osobe koja predstavlja sinonim kasnije nastale Plenkovićeve nevjerodostojnosti gđe. “Kud Ivo tu i ja” kojoj se Tomislav Karamarko priviđa još od trenutka od kada ju je porazio na Izbornom sabor HDZ-a 2012. godine zajedno s njezinim zamjenikom Andrejom Plenkovićem i okončao njezinu političku karijeru. Kada se ničim izazvana na stražnje noge digne HDZ-ova trojanska konjica Jadranka Kosor za vrijeme čije vladavine je uhapšen bivši premijer Ivo Sanader koji je istu optuživao za politički progon, a presuda INA -MOL dokazuje da je riječ o optužbama na temelju nevjerodostojnih svjedoka, montiranih snimki i pristranosti sudaca na osnovu čijih je odluka HDZ ne samo bio uništen, već je trebao biti i ugašen sudskom presudom kao narodni pokret odnosno stranka koja je pokrenula Republiku Hrvatsku tada nam je jasno da je Tomislav Karamarko političar koji će zlata vrijediti u budućnosti za hrvatski narod i ostati zabilježen u novijoj hrvatskoj povijesti za razliku od raznih zabavljača javnosti poput Marasa, Grmoje i njima sličnih istraživača koji će obilježiti rad Agrokorovog meritornog povjerenstva.

Zamislite kada se neargumentirano određenih trenutaka bez da ponudi ikakav dokaz prisjeća gđa. “Kud Ivo tu i ja” umjesto da se javnosti ispriča što je pokušala uništiti HDZ na osnovu gore navedenih činjenica, a potom pristupila u naručje Ivi Josipoviću što je bio nastavak projekta uništenja HDZ-a, ali kako je danas moderna sinkopa za pretpostaviti je da se Jadranka Kosor ne može prisjetiti vlastitog djelovanja u Savezu komunista kao niti djelovanja na listi Ive Josipovića. Ukratko rečeno komunizam se na laži rodio, a na laži će i umrijeti pa nas ne čudi dizanje na stražnje noge bivših komunista i njihovih klonova.

Indikativno ili ne, uoči posljednjeg obilježavanja Kolone sjećanja u Vukovaru kada je Tomislav Karamarko morao na suđenje s Josipom Manolićem ove godine pokušava se poentirati izmišljenim susretima ispred Istražnog povjerenstva za Agrokor, a mogli ste se i sami uvjeriti kako na suđenju prolazi Josip Manolić koji je demantiran akcijom TRS, što očekuje Daliju Orešković nakon izgubljene arbitraže INA - MOL i  gubitka sudske presude HRT-a pa procijenite i sami kako će na kraju završiti još jedna neslavna epizoda MOST-a i SDP-a koji su se proslavili s izgubljenom arbitražnom presudom u slučaju INA - MOL. SDP je taj koji je spor pokreno na temelju neargumentiranih dokaza, a MOST nas je brifirao da ćemo istu dobiti kako bi se postavilo Andreja Plenkovića na tron prilikom rušenja Tomislava Karamarka koji se temeljio na dokazima i pokrenutim radnjama protiv bivšeg premijera Ive Sanadera još iz vremena Jadranke Kosor umjesto da se dozvolio Tomislavu Karamarku da zaštiti nacionalne interese sporazumnim izlaskom iz arbitraže INA - MOL.

Dakle, na kraju se postavlja retoričko pitanje razlikuje li se uloga Istražnog povjerenstva koje je imenovao Zoran Milanović izglasavajući saborskom većinom Daliju Orešković od uloge Istražnog povjerenstva koje je imenovao Andrej Plenković izglasavajući svojeg pravnog kolegu Orsata Miljenića poznatom po Lex Perković uz pomoć dojučerašnjih Milanovićevih partnera Vrdoljakovog HNS-a, Pupovčevog SDSS-a i Milanovićevog dojučerašnjeg savjetnika Tomislava Sauche s kojima čini saborsku većinu?

Istina je samo jedna, a temelji se na tezi da isti oni koji su se bavili s Tomislavom Karamarkom u prošlosti bave se s njime i u sadašnjosti jer se boje njegovog djelovanja u  bliskoj budućnosti.

Sanjin Baković dipl.ing.