Sanjin Baković: Ponosan sam što sam isključen iz Plenkovićevog HDZ-a

Pin It

Zamislite koristiti citat o istini uz pjesmu “Sude mi”, a u prošlosti ste presudili dojučerašnjem prijatelju i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i koalirate s Miloradom Pupovcem, Pusićkinim HNS-om i Sauchom. U krajnjoj liniji licimjerno. Da ne govorim da se ispred istine oči zatvaraju i danas, a ona glasi HRT na Sudu nije uspio dokazati da je Ana Karamarko surađivala s MOL-om dok Tomislav Karamarko bio je u pravu da ćemo izgubiti arbitražu s MOL-om kada su ga prikazivali nacionalnim izdajnikom. Dečki kada će isprike?

Nakon više od 20 mjeseci završen je misterij koji je pokrenula ekspozitura Jadranke Kosor u Primorsko goranskoj županiji. U trenucima kada sam mogao promatrati situaciju sa strane i djelovati poput (ne)zainteresiranog člana riječke mladeži s diplomom u ruci koji bi u budućnosti trebao odraditi mandat na županijskoj razini mladeži kao jedan u nizu poslušnika ne zamjerajući se nikome djelovalo je obećavajuće makar za javnost iako sam duboko u sebi znao da to nije moj svijet i da infrastrukturi koja je povezana sa sustavom iz bivše države jednostavno ne pripadam, jer tada bi zastupao javno interese SDP-a.

U suštini nisam dozvolio da me se kompromitira i od mene napravi slučaj Saucha. Samim time držali bi me u šaci i morao bi egzistirati putem metoda ucjene dok sam s druge strane imao osobu na leđima koja me je kontrolirala 0 - 24 h i izvršavala mobbing. To bi bio samo početak, a što bi se događalo kasnije samo dragi Bog zna, jer kada ti vrag jednom uzme dušu više nema povratka. U jednom trenutku pomislio sam neka ostanem bez svih funkcija odnosno dužnosti, ali taj presing nitko zdrav ne bi mogao izdržati dugoročno i pritom ostati normalan.

Kao što mi je bilo i rečeno još na studentskoj razini od strane jednog bivšeg visoko pozicioniranog predstavnika studenata na Sveučilištu u Rijeci kada sam se uključivao u stranački rad po završetku studija “Napredovati ćeš dok budeš slušao, a onog trenutka kada otkažeš poslušnost stvari će ti krenuti nizbrdo. Ti si za njih previše pametan i to neće dugo trajati, a iz tih razloga nisam niti ja u politici, jer zamisli da me vode skretničari, konobari, radnici na pumpi i njima sl. Ne podcijenjujući nikoga i ničije obrazovanje, ali zna se gdje je kome mjesto.”   

Svi moji problemi u HDZ-u započeli su onog trenutka kada sam se odmaknuo od bivšeg predsjednika primorsko goranske mladeži HDZ-a Ante Periša koji je predstavljao ekspozituru Jadranke Kosor budući da je snimanom sjednicom postavio Josipa Borića za povjerenika u primorsko goranskom HDZ-u, a isti ostao u stožeru Jadranke Kosor dok je Josip Rupčić postao povjerenik riječkog HDZ-a uz amen bivše šefice. Poslije se Josip Rupčić raspitivao jesam li se zaposlio u Carini kao da mi nije dovoljno naudio vršeći pritiske u strukturi stranke da me se uništi pa je pronašao slobodnog vremena s Mance kako bi pokrenuli tužbu za klevetu.

Krenulo se u moje rušenje mjesec dana nakon što sam izabran za predsjednika primorsko goranske mladeži HDZ-a i za nacionalnog dopredsjednika mladeži HDZ-a, a analogno tome u skladu s Statutom HDZ-a postao sam član Središnjeg odbora HDZ-a.

Obratio sam se tada i predsjedniku primorsko goranskog HDZ-a Olegu Butkoviću koji je bio član Predsjedništva HDZ-a i apostrofirao mu koja je jezgra krenula na mene i zatražio javnu potporu na idućoj sjednici kako bi mogao nastaviti s radom budući da sam bio legitimno izabran predsjednik na Izbornoj skupštini. Kao odgovor dobio sam da je najmanji problem u njemu. Naravno, javnu potporu nisam dobio nikada već sam bio primoran podignuti u višu brzinu u smislu rada u nadi da će netko u Zagrebu zamijetiti kako se u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji može permanentno djelovati,  a ne vrtiti izlizanu mantru lako je vama kada niste u crvenoj Rijeci gdje vas mediji bojkotiraju.

Tijekom šest mjeseci u medije smo istupili dvanaest puta kroz tiskovne konferencije, političke performanse, humanitarno djelovanje i održali niz predsjedništava diljem Primorsko goranske županije u sklopu obilazaka općina i gradova kako bi članovi mladeži ponovno dobili na važnosti. Na Predsjedništvu HDZ-a Primorsko goranske županije čije sam tijelo činio  i sam kao županijski predsjednik mladeži HDZ-a Primorsko goranske županije usvojen sam jednoglasno kao sedmi na listi za Županijsku skupštinu Primorsko goranske županije 2013 godine, a tu je odluku potvrdio Županijski odbor HDZ-a Primorsko goranske županije jednoglasnom odlukom te je Oleg Butković pritom istaknuo da sam nagrađen sedmim mjestom na temelju rada s obzirom da sam bio jedan od najaktivnijih članova HDZ-a.

Zamislite sada istog onog Olega Butkovića kojeg sam molio za javnu potporu u samim počecima prilikom predaje liste mimo pravnih akata Statuta HDZ-a zamijenio me na trinaesto mjesto s Majdom Burić kojoj od tog trenutka karijera kreće tendencijom rasta. Kako neće kada je iza nje stala osovina stvorena još u vrijeme Vlade Vrankovića, a koja je stvorila i Olega Butkovića. O svemu sam izvijestio Milijana Brkića koji je u javnosti djelovao poput velikog domoljuba, katolika većeg od Pape s krunicom u ruci bazirajući se na humanitarnim dijelima, ali ispred nepravde koja mi je počinjena zatvorio je oči i on sam. Valjda kada kamere nisu uperene u vas tada ne treba pomoći onome prema kome je nepravda učinjena. Kada vidim na koji način je srušio Tomislava Karamarka nakon niza godina prijateljstva shvatio sam da sam pomoć zatražio na krivoj adresi, jer pitati nešto Milijana značilo je kao da sam tražio pomoć od Olega Butkovića koji bi ispred Josipa Rupčića upitao što si tražio Milijana?

Međutim, na tom putu ne treba zaboraviti niti metode zastrašivanja kada mi se auto zalio samozapaljivom tekućinom dok sam bio na božićnom domjenku organiziranom na Jadranskom trgu ili prijetnje upućene indirektnim odnosno direktnim načinom imenom i prezimenom kada mi se prijetilo da će me se polomiti, a pritom jebati oca i majku što sam morao prijaviti policiji. Zamjena na listi bila je početak kraja. Neovisno što sam prilikom pokušaja puča preglasao Antu Periša s njegovom sljedbom od 6 ljudi na toj sjednici i pokazao tko ima većinu uslijedilo je izbacivanje sa sjednice Predsjedništva HDZ-a Primorsko goranske županije od strane Olega Butkovića uz riječi “Izlazi van. Nemaš ti više što govoriti dok sam ja predsjednik. Biti ćeš raspušten”.

Demonstracija moći Olega Butkovića došla je do izražaja kada me se raspustilo kao najaktivnijeg županijskog predsjednika na polovici mandata s većinom u odboru pod točkom razno u Zagrebu od strane Josipa Bilavera kojeg sam molio godinu dana da mi dođe pružiti javnu potporu kao nacionalnom dopredsjedniku mladeži HDZ-a naglasivši mu kakve mi probleme stvara njegov prijatelj Ante Periš, a u povjerenstvo su postavljeni gotovo svi koji su mene rušili. Dapače, dolazak Josipa Bilavera objestinio se, ali bio je zakašnjeli, jer došao je u Rijeku nakon mojeg raspuštanja pružiti potporu infrastrukturi koja je vršila opstrukciju rada i blokadu, a u konačnici bila preglasana. Danas je isti taj Bilaver pomoćnik Butkoviću. Stoga pametnom dosta!

Nadalje, podnio sam ostavku na mjesto nacionalnog dopredsjednika mladeži HDZ-a jer nisam vidio smisla u ulozi statiste s obzirom da su se pritisci vršili sve do trenutka ostavke. U međuvremenu sam primio isprike od Olega Butkovića za sve što mi je učinjeno u jednom neformalnom razgovoru kada mi je jamčio da će postati ministar, a on će se pobrinuti za mene i ispraviti nepravdu.

Kada sam zamijetio da se ne uvažava rad braniteljske populacije i pokojnog doktora Zlatka Tomašića nisam mogao spustiti glavu u pijesak i ponašati se kao da se ništa ne događa, jer ne uvažavati hrvatskog branitelja koji je prošao manjaču, bio eminentan stručnjak, pošten, moralan, domoljub, humanist, katolik kojem je domovina i obitelj bila svetinja za mene je bilo ravno veleizdaji. U konačnici ako ništa radi odnosa sa pokojnim doktorom koji je pomogao mojem ocu kada se nalazio u bolnici. Kakav bi ja to bio čovjek kada bi gazio preko leševa, a u konačnici umjesto da smo doktora poslali u Hrvatski sabor sahranili smo ga.

Nastavio sam pisati putem facebooka u nadi će vrh HDZ-a shvatiti što se događa na ovim prostorima kroz braniteljsku populaciji koju se nije željelo blizu i završio na Časnom sudu, a ne bježim od toga da sam javno apelirao na koji način se uništava HDZ u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji, šalje ljude na Časni sud radi organiziranih božićnih domjenaka, održavaju skupštine koje bi se snimale iz prvog reda, a što ću podvući s određenim primjerima:

Afera suca porotnika Ive Bogdanića koji je naštetio vlastitoj stranci

HDZ-ovac Ivan Bogdanić potpisao da nije član političke stranke i da se ...

Jedna od općina gdje HDZ i SDP surađuju dugi niz godina

VELIKA KOALICIJA U NAJVEĆOJ HRVATSKOJ OPĆINI Reportaža iz ...

Predrag Mance napao Hrvoja Burića šipkom usred bijelog dana, a o tome pisali svi portali

Manceu prijete tri godine zatvora, Hrvoje Burić "čist" / Novi list

Kompromitirani Josip Rupčić  

TAJNIK PRIMORSKO GORANSKOG HDZ-a U SRAMOTNOM FILMU O ... -

Hrvoje Burić potvrdio je što sam cijelo vrijeme javno zastupao   

Burić napustio stranku: Riječki HDZ drži ljestve SDP-u – Fiuman.hr

Kolindin školski popraćen s nizom afera

POSAO ZA DORH? Šef HZZO-a sklopio višemilijunski posao bez ...

Moglo bi se u nedogled izvlačiti primjere kojima su HDZ-ovci štetili vlastitoj stranci neprimjerenim djelima kao i surađivali s SDP-ovcima na što sam apelirao, a radi čega sam u konačnici i stradao. Prisjetimo se samo kada je Vojko Obersnel nametnuo najskuplje grijanje u Hrvatskoj, a gradski vijećnici HDZ-a ostali su doma spavati pa im je Oleg Butković dijelio žute kartone kako bi zadovoljio javnost.

Dakle, postavlja se niz retoričkih pitanja kako to da nije isključen iz stranke netko tko potpiše da nije član niti jedne političke opcije kao u slučaju Porotnik, kako to da Časni sud promtno nije izbacio osobu koja napada ljude usred bijela dana sa šipkom u ruci, kako to da nisu isključeni oni s poslovima za DORH, kako to da nisu isključeni oni koji su osam godina držali ljestve SDP-u na Viškovu već su nagrađeni u Vladi RH, kako to da nije isključen bivši županijski tajnik, a sadašnji potpredsjednik Olega Butkovića koji se kompromitirao sa studentskim ugovorima uz osobu koja je protiv mene podignula tužbu za klevetu pa istu povukla prije početka procesa samo su samo neka od pitanja, a Sanjin Baković koji je na nečasne radnje i uništavanje HDZ-a apelirao javno rastegnut je poput Isusa na križu i isključen pod presedanom, jer pričati istinu u HDZ-u znači biti sankcioniran, a u konačnici isključen?!

Iako suspendiran odlučio sam dati ruku sada već pokojnom doktoru Zlatku Tomašiću bez previše razmišljanja. Jednostavno sam imao potrebu uzvratiti mu radi humanosti kada se pobrinuo za mojeg oca koji se zatekao u bolnici. Nakon što smo razradili teme u smislu medijskih članaka i strategiju na terenu te infiltrirali dva članka na portale pojavio se ponovno notorni Oleg Butković i zatražio od pokojnog da se mene isključi iz kampanje te nudio alternativu u liku Ivone Milinović tj. što god da mu treba neka kaže bilo da je riječ o medijima ili operativnim stvarima.

Indikativno je to da sam mu ja i tada smetao na Jadranskom trgu, ali ne i određeni članovi Pokreta otpora koji se u Rijeci bore protiv korupcije te ruše pravni poredak, a koji su kasnije širili gnjusne optužbe da sam kriv za smrt pokojnog što imam dokumentirano. U trenucima kada mi je pokojni doktor ispred članova stožera rekao da Oleg Butković traži da me se isključi iz kampanje rekao sam mu “Zlatko sada ćeš mi umjesto 5.000 letaka koje sam mislio podijeliti po Donjoj i Gornjoj Vežici donijeti 10.000 kako bi imao za Pećine i Trsat”. Na kraju sam razdijelio 30.000 letaka po cijeloj Rijeci hodajući 12 dana u prosjeku po 15 sati dnevno, a ujedno smo putem portala pokojnog promovirali kroz šest članaka kako bi javnost dobila predodžbu budući da mu se nije dozvolilo održati govor na Centralnom skupu u Rijeci, a bio je kandidat iz Rijeke, prelijepljivalo mu se plakate s Olegovim, skrivalo letke na štandu, uništavalo tiskovne i sl. Faktički bili smo svjesni da će nam se činiti sve kako ne bi uspjeli.

U tim trenucima bio sam bez posla, javilo mi se da sam primljen na posao i da počinjem sutra. Rekao sam vidimo se za tjedan dana, jer nisam mogao doktora ostaviti na pola puta samoga s obzirom da niti on nije ostavio samog mojeg oca kada je bio bolestan. Ako ne možete pričekati hvala vam na ponudi. Ostvarili smo rezultat od 8.37% bez stranačke infrastrukture ako ne uzmemo u obzir javnu potporu Darinka Papića što je bio ekvivalent od 2.991 preferencijalni glas. Javna podrška izostala je čak i od tzv. domoljuba. Riječki HDZ podržao je javno drugu kandidatkinju. Bili smo prvi po broju glasova koji nismo ušli iza tri ulazna mjesta. Umjesto da se nagradio rezultat i promoviralo novo lice u riječkom HDZ-u kroz dr. Zlatka Tomašića poslavši ga kao zamjenu u Hrvatski sabor tada mu se nitko nije javljao na telefon niti odgovaralo na mailove iz vrha HDZ-a dok lokalni šerifi nisu sazivali Županijski odbor HDZ-a PGŽ kako se o tome ne bi raspravljalo, a pokojni koji je za Hrvatsku dao sve na kraju je saznao s TV-a da je Josip Borić ušao s 50% manje glasova, a Gari Cappelli s još manje postao ministar. Vjerodostojno!

Dakle, kada danas promatram sokratski čin Slobodana Praljka koji je popio otrov jer se poput Sokrata osjećao izdanim vratila su mi se sjećanja na pokojnog Zlatka Tomašića koji se odlučio boriti do smrti svjestan da se suprostavio sustavu, a na kraju se dogodilo da njegovo srce nije izdržalo izdaju vlastite stranke i (ne)uvažavanje svega učinjenog za Republiku Hrvatsku. Ulazak u Hrvatski sabor za njega bi bila čast, a ne izvor prihoda.

Zamislite koristiti citat o istini uz pjesmu “Sude mi”, a u prošlosti ste presudili dojučerašnjem prijatelju i bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i koalirate s Miloradom Pupovcem, Pusićkinim HNS-om i Sauchom. U krajnjoj liniji licimjerno. Da ne govorim da se ispred istine oči zatvaraju i danas, a ona glasi HRT na Sudu nije uspio dokazati da je Ana Karamarko surađivala s MOL-om dok Tomislav Karamarko bio je u pravu da ćemo izgubiti arbitražu s MOL-om kada su ga prikazivali nacionalnim izdajnikom. Dečki kada će isprike?

Da sam postupio poput mnogih koji su nagrađeni za izdaju mogao sam se i ja okrenuti za Andrejom Plenkovićem hvaleći ga u sklopu članaka na portalima zatvarajući oči ispred svega što ne valja i zavaravati sam sebe, ali jednostavno protiv sebe i načina na koji je postavljen ne mogu te sam izabrao put istine i pravde.   

Naime, zato ću s ponosom istaknuti da sam ponosan što sam isključen iz Plenkovićevog HDZ-a kao i da sam još ponosniji što sam sudjelovao u pobjedničkim procesima Karamarkovog HDZ-a, jer ako za Andreja Plenkovića nisu dovoljni argumenti koje sam poslao u sklopu obrane gdje je 2/3 Časnog suda prvog stupnja bilo kompromitirano, a da ne govorim o nizu primjera od kojih sam neke potkrijepio i u sklopu ovog članka iz kojih je vidljivo kako se uništava HDZ kroz suradnju s SDP-om ili ponašanjem pojedinaca stvarno ne znam za čime bi trebao žaliti, zar za koalicijom s Miloradom Pupovcem ili možda radi suradnje s bivšim Milanovićevim suradnikom Tomislavom Sauchom ili Pusićkinim i Vrdoljakovim HNS-om koji je bio gorljivi protivnik HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka?

Uostalom, prisjetimo se samo kako su nam u stranku vratili sve one koji su rušili Karamarkov HDZ tijekom pobjeda na EU izborima, lokalnim, predsjedničkim i parlamentarnim izborima krenuvši od Martine Dalić koja je završila u jatu Ive Josipovića i financirala Pametno, Milana Kujundžića koji je u izravnoj borbi odbio glasove od Kolinde Grabar Kitarović pa do Drage Prgometa koji je prikupljao glasove na listi MOST-a, zatim HRIDI te završio u Kotromanovićevom stanu iza zavjesa ili povratnika iz Hrvatskog bloka za razliku od nas koji sada snosimo konsekvence jer smo javno podržavali Tomislava Karamarka. Treba li se prisjetiti Jadranke Kosor koja je završila na listi Ive Josipovića pa se čudi što ju je Tomislav Karamarko svojevremeno isključio. Jel upravo HDZ izgubio izbore s njezinim dečkima 2011. godine uz potporu Milorada Pupovca?

Da se sve navedene aktere pitalo Kolinda Grabar Kitarović nikada ne bi bila predsjednica RH, a za njezin izbor zahvalite Tomislavu Karamarku i politici koju je provodio, jer prema njima bi pobjednički niz bio zaustavljen prije nego li je započeo.

Prema tome bude li se ikada vratilo domoljublje u HDZ i stvorili se uvjeti za povratak, jer Statut HDZ-a to dozvoljava, ali ne domoljublje na način da nam ga kreira Milorad Pupovac koji u Rijeci i PGŽ-u poziva da se glasa za Vojka Obersnela i Zlatka Komadinu dok Andreju Plenkoviću čuva leđa kako bi se spriječio razvoj domoljublja, a sve to podržava Milijan Brkić s krunicom u ruci koji se i sam kunuo u domoljublje družiti ćemo se u bliskoj budućnosti, a do tada ću uzdignute glave i ramena hodati diljem Lijepe naše budući da nisam nikoga uvrijedio i svakoga mogu pogledati u oči, nikome nisam prijetio ili izvršio napad s uličnim rekvizitma usred bijela dana ili nešto ukrao odnosno otuđio nelegitimnim putem, već sam ostao dosljedan ideji i principima za koje se zalagao Tomislav Karamarko na jednom domoljubnom sjaju koji je HDZ izgubio dolaskom Andreja Plenkovića koji istinu uperenu prema njemu prezentira hibridnim ratom.

Nemojte misliti da mi je u životu trebalo zamjerati se mnogima, jer mogao sam imati miran život usmjeren u drugom smjeru i gledati samo sebe, ali u nedostatku hrabrosti i licemjera mnogih kojima je stranka izvor primanja odlučio sam uzeti križ u svoje ruke i nositi ga za dobrobit domovine kako ne bi prosuli sve što je postignuto u Karamarkovo vrijeme. Primio sam sve udarce umjesto vas kako bi promijenili HDZ u pozitivnom svijetlu, a zatim Hrvatsku i na kraju sam izašao još jači. Na tom sam putu puno naučio i stekao niz novih i vrijednih prijatelja, a ujedno shvatio na koga mogu računati u bliskoj budućnosti, jer prijatelji se poznaju po muci, a ne kada vas svi tapkaju po ramenu jer ste uspješni.

Kada u vremenskom intervalu od petnaest dana dobijete dvije privatne tužbe za klevetu gdje se od jedne odustalo prije početka suđenja, a drugu morate ići na Sud s Predragom Manceom protiv kojeg je podignuta optužnica od strane Općinskog državnog odvjetništva jer je usred bijela dana napao šipkom bivšeg HDZ-ovca Hrvoja Burića, a zatim u razmaku od par dana dobijete presudu bez obrazloženja u dvije riječi “ODBIJA SE” priziv upućen na odluku Časnog suda 1. stupnja te pritom doznate na poslu da se na vas na računa u niti jednoj kombinaciji procijenite sami jel riječ o sinkroniziranoj hajci i progonu uperenom protiv mene što je daleko od politike vratiti ćemo naše mlade visokoobrazovane kadrove ili je riječ o hibridnom djelovanju kako bi kazao vaš Andrej, jer da stignu tužbe za klevetu, izbacivanje iz stranke i spoznaja da ću ostati bez posla vjerojatnost za ovakav rasplet nerealan je i u Brkićevim bajkama braće Grimm kada se pravda stabilnost u koaliciji s Miloradom Pupovcem, HNS-om i Sauchom. Moglo bi se lamentirati i o skidanju s portala, kao i pritiscima da me se skine nakon dva i s trećeg, o blokadama na facebooku radi članaka koje objavim što je pandan cenzuri iz mračnog doba komunizma, ali tada ne bi do sutra stao pisati.

S obzirom da su mi u riječkom HDZ-u donijeli rješenje o izbacivanju 10. veljače 2016. godine na dan kada je preminuo blaženi Alojzije Stepinac koje nije bilo pravomoćno sve do prije neki dan radi žalbe Viskom časnom sudu HDZ-a završiti ću ovu misao s njegovim citatom “Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu, ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svome narodu ne dam se ni od koga natkriliti.”

Sanjin Baković dipl.ing.