Sanjin Baković: Kako će Plenković objasniti “podršku” HNS-a Obersnelu?

Pin It

Image result for plenković obersnel

Pitanje svih pitanja glasi do kada će članovi HDZ-a dozvoljavati da nas Plenkovićevi koalicijski partneri uništavaju perfirdnim igrama gdje nacionalno uređuju zatvaranje arhiva, udaraju na temelje Domovinskog rata, kreiraju obrazovanje, a lokalno se međusobno podupiru jer znaju da ova interesno - klijentelistička koalicija neće trajati dovijeka?

Andrej Plenković radi relativne pobjede nije mogao samostalno sastaviti Vladu RH već mu je za to bio potreban MOST i nacionalne manjine predvođene s Miloradom Pupovcem. Nakon napuštanja saborske većine od strane MOST-a i Nezavisnih za Hrvatsku (Hasanbegović, Esih i Glasnović) koje Andrej Plenković nije želio u saborskoj većini, jer ostao bi bez interesno - klijentelističke prepolovljene platforme HNS-a i notornog Milorada Pupovca sa svojom sljedbom koji u samom startu nisu htjeli bivšeg HDZ-ovog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na čelu resornog ministarstva za razliku od bivšeg Milanovićevog savjetnika Tomislava Sauche koji je poslužio spašavanju Plenkovićeve Vlade radi jačanja desnog ekstremizma.

Negacijom demokratske volje birača prepolovljenog HNS-a i na platformi od 8.000 glasova srpske nacionalne manjine Pupovcu je otvaranje državnih arhiva značilo jačanje desnog ekstremizma pa ih je skupa s Plenkovićevim HDZ-om i HNS-om zatvorio, jer prema riječima Siniše Pavlovića odvjetnika udovice Stjepana Đurekovića neće biti otvoreni dijelovi tranzicijskog razdoblja kada se vršila primopredaja, formirala vlast iz čega se moglo vidjeti tko je sve ostao od starih struktura, a preduvjet za to nakon odstranjivanja Tomislava Karamarka bio je odstrijeliti Zlatka Hasanbegovića koji nije bio statista za razliku od mnogih HDZ-ovih lutkara na koncu, već bavio se s pripremom Zakona o lustraciji. O udarima na temelje Domovinskog rata prilikom skidanja HOS-ovih ploča Milorad Pupovac je sve rekao u sinergiji s Plenkovićevim HDZ-om koji nije reagirao niti na istupe Aleksandra Stankovića kada je pokušao izvršiti pod presedanom negaciju Domovinskog rata, a pritom nametnuti tezu o građanskom ratu. Jel HDZ izabrao novog ravnatelja HRT-a koji će zatvarati oči ispred skandala koji se dogodio u emisiji Nedjeljom u 2 i ignorirati sankcije?

Na temeljima moralne političke kaljuže proizvedene u Hrvatskom saboru gdje se HNS prikazuje faktorom stabilnosti iako su u vlastitim redovima prikazali svu svoju nestabilnost proizvevši novu političku opciju GLAS u riječkom političkom teatru na dnevni red doći će usvajanje proračuna u prosincu 2017. godine. Naime, sve je očiglednije kako će Obersnelov gradski proračun podržati tri gradska vijećnika HNS-a gdje bi HNS-ov Andrej Poropat trebao postati predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke. Međutim, takva alternativa u smislu kombinatorike ne predstavlja ništa novo budući da je HNS godinama vjeran partner SDP-u diljem Primorsko goranske županije.

Uostalom, HNS-ovci nisu demantirali medijske natpise koji ih povezuju s pružanjem podrške Obersnelovom proračunu. U slučaju podrške HNS-a aktualnom gradonačelniku Vojku Obersnelu nedostaje jedna ruka za natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Grada Rijeke, a mozaik će biti u potpunosti jasan nakon što se preostali nezavisni gradski vijećnici kao i HNS-ovci odluče hoće li potpisati suradnju s Srednjim blokom koji predstavljaju Lista za Rijeku, MOST, Živi zid i Akcija mladih.

Ako je suditi prema glasovanju za izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine kada su ZA bili HNS-ov Andrej Poropat i Morana Jokić tada su HNS-ovci svakim danom sve bliži svojem starom koalicijskom partneru. Za očekivati je da HDZ i Nezavisna lista Bura neće podržati gradski proračun koji će predložiti Vojko Obersnel, jer za HDZ bi to značilo političko samoubojstvo dok Hrvoje Burić godinama je gorljivi protivnik politike Vojka Obersnela pa će težina pasti na bivše nezavisne Burićeve suradnike Marinka Koljanina i Josipa Kukuljana čiji će glasovi biti prevaga u spašavanju Vojka Obersnela od novih izbora. Promatramo li Josipa Kukuljana s aspekta borbe protiv skupog Energa tada se niti on ne bi trebao naći na strani Vojka Obersnela.

U suštini postavlja se retoričko pitanje kako će Andrej Plenković biračima objasniti koaliciju s HNS-om ukoliko HNS u Rijeci podrži gradski proračun koji će predložiti aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel?

Riječki HDZ ionako je doveden na margine budući da se aktivnosti zamijete jedino u vrijeme izbornih kampanji kada najavljuju preuzimanje vlasti u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji, a ovaj slučaj s HNS-ovcima podsjeća me na slučaj Milorada Pupovca koji je pozivao birače srpske nacionalne manjine da podrže SDP-ovu kandidatkinju Sanju Udović u Općini Viškovo što se u konačnici odrazilo na deficitaran izborni rezultat HDZ-ove Marine Tomić Pujić koja je izgubila za 459 glasova od SDP-ove protukandidatkinje u drugom krugu lokalnih izbora.

Primjerice, ne treba zaboraviti napomenuti kako je Sanja Udović dovela u Dom hrvatskih branitelja na Viškovu ni više ni manje već Milorada Pupovca koji joj je kao Plenkovićev koalicijski partner apostorfiram Plenkovićev pružio javnu potporu kao što je pismom podrške kao predsjednik SDSS-a pozvao birače srpske nacionalne manjine da glasaju za Vojka Obersnela i Zlatka Komadinu.

Osim što su si riječki HDZ-ovci u prošlosti sami proizvoljno činili štete nizom aktivnosti kada bi ostali spavati u vlastitim kućama u slučaju poskupljena struje od strane Energa, svojevoljno napadali novinare Novog lista, upadali u probleme radi slučaja Porotnik ili nasrtali usred bijela dana jedni na druge uz pomoć uličnih rekvizita podrška Plenkovićevog koalicijskog partnera HNS-a Vojku Obersnelu mogla bi biti točka na “i” ionako neprepoznatljivog riječkog HDZ-a gdje je bivši kandidat središnjice za riječkog gradonačelnika okupiran radom u Hrvatskoj turističkoj zajednici dok je predsjednik riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić promoviran u ravnatelja HZZO-a nakon smjene Fedora Dorčića od strane Vlade RH nakon niza afera koje su kompromitirale bivšeg ravnatelja HZZO-a putem portala direktno hr.

Dakle, upravo na navedenim primjerima možemo shvatiti što će se dogoditi kada nas HNS i SDSS-ov Milorad Pupovac napuste na nacionalnoj razini, a koji su bliži ljevici i surađuju na lokalnoj razini. Ne zaboravimo niti gubitak Grada Knina budući da je SDSS podržao nezavisnog kandidata. Stoga pitanje svih pitanja glasi do kada će članovi HDZ-a dozvoljavati da nas Plenkovićevi koalicijski partneri uništavaju perfirdnim igrama gdje nacionalno uređuju zatvaranje arhiva, udaraju na temelje Domovinskog rata, kreiraju obrazovanje, a lokalno se međusobno podupiru jer znaju da ova interesno - klijentelistička koalicija neće trajati dovijeka?

Zar ne postoji niti jedan HDZ-ovac koji ima težinu u stranačkoj infrastrukturi da opozove politiku propasti koju nam kreiraju dojučerašnji Milanovićevi koalicijski partneri i najbliži suradnici?

Gdje su svi oni koju su se u Karamarkovo vrijeme prezentirali domoljubima, a neki od njih imali su i krunicu u rukama da bi sada gledali u pod kao da se njih to ne tiče?   

Za pretpostaviti je u slučaju da HNS podrži Obersnelov proračun i spriječi rušenje Vojka Obersnela da će Andrej Plenković prema već uigranoj špranci istaknuti kako se on ne može miješati u lokalnu politiku HNS-a i otvoriti novu temu kao kada bi se pojavili problemi oko Agrokora ili kada se izgubila arbitraža od MOL-a u Ženevi tada se otvorilo i nametnulo novu temu u javnosti o uvođenju eura ili aktiviralo već staru tezu o uvođenju razdjelnika.

Sanjin Baković dipl.ing.