Sanjin Baković: Karamarkova principijelnost pokazala je njegovu stvarnu veličinu

Pin It

 

Jučerašnjim gostovanjem u Podcast Inkubatoru Tomislav Karamarko prekinuo je post javnog nastupa u medijima nakon dvije godine od ostavke na dužnosti prvog potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a. 

Naime, ako promatramo nastup Tomislava Karamarka koji se osvrnuo na obilježavanje antifašizma, uključivanje u politiku, odnose s Manolićem i Mesićem, stradavanje u vrijeme privatizacijske pljačke, popularnost u vrijeme Sanaderove i Kosoričine Vlade, pobjede na unutarstranačkim izborima sve do trenutka noža u leđa najbližih suradnika, konstrukcijske afere nametnute u javnosti, opstrukciji u preslagivanju i padu Vlade RH kronološki gledano hrvatska javnost mogla je promatrati Tomislava Karamarka kakvog još do sada nije imala priliku vidjeti iako kontekst njegovog jučerašnjeg nastupa nije prenesen putem mainstream medija u Republici Hrvatskoj.

Za pretpostaviti je kako su mnogi akteri koji su sudjelovali u padu pobjednika svih izbora očekivali da će Tomislav Karamarko izvršiti atak na svoju matičnu stranku i svoje dojučerašnje suradnike čime bi se stvorili elementi za njegovo isključenje dogodilo se upravo suprotno. Mogli smo vidjeti Tomislava Karamarka koji je prilikom jednog opuštenog medijskog nastupa pokazao poštovanje prema sugovorniku, vjerodostojnost, mirnoću, komunikativnost i šaljivost. 

Drugim riječima to je pravo lice Tomislava Karamarka koje ćete moći zamijetiti ukoliko vam bude poklonio povjerenje i omogućio susret. Evidentno je kako je odmak od politike i analiza ljudi koja se nalazila oko i nasuprot njega učinila ga još čvršćim, staloženijim i opreznijim jer kao što smo mogli vidjeti Tomislav Karamarko je uvijek isti dok se suradnici oko njega mijenjaju.

Osnivanjem HDZ-a 1989. godine dobio je Hrvatsku, a kao mladi povjesničar prema stranačkom ključu dodijeljen je za šefa kabineta Josipa Manolića koji je bio drugi predsjednik Vlade RH dok je njegovo poznanstvo sa Stjepanom Mesićem datiralo iz vremena kada je isti postao predsjednikom HDZ-a Grada Zagreba čiji je član gradskog odbora ujedno bio i Tomislav Karamarko. Sva kadrovska rješenja pa tako i Karamarkov put u politici bio je odobren od strane Franje Tuđmana čiji su najbliži suradnici bili upravo Josip Manolić i Stjepan Mesić koji nisu bili ništa manje moćniji od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Objektivno gledano što sam uvijek i tvrdio nakon završenog studija Tomislav Karamarko nije mogao znati tko su Josip Manolić i Stjepan Mesić kao i što mnogi ne znaju o prošlosti određenih HDZ-ovih lidera, a uključenjem u politiku vjerovali su u njih ili im je ta politika bila nametnuta. Kako je završila Karamarkova suradnja s Stjepanom Mesićem koji je imao nekoliko lica mogli ste pročitati u jednom od mojih starijih članaka Sanjin Baković: Kada ne mogu prihvatiti Karamarkov uspjeh imputiraju ...u sklopu kojeg je elaborirana Karamarkova borba s privatizacijskom pljačkom na temelju koje je pravomoćno osuđen Miroslav Kutle radi čega je kasnije Tomislav Karamarko napravio odmak od HDZ-a budući da je stradao od lobija koji je predvodio Ivić Pašalić, a kojeg je upravo i Tomislav Karamarko sinoć apostrofirao kada mu je izbijena operativa veza MUP-a iz ruku. Govorimo li o suradnji s Josipom Manolićem o njoj govori sve sudski epilog koji još uvijek nije završen. 

Također, kada je riječ o Karamarkovoj popularnosti isticao sam je u više navrata što se vidi u nizu mojih medijskih članaka DRAGOVOLJAC - Sanjin Baković: Performansom za javnost kroz ...jer ista je strmoglavo počela padati uhićenjem Josipa Boljkovca, a kampanja je trajala sve do konačnog pada Tomislava Karamarka iako je omjer protiv Milanovićevog SDP-a bio 5:0. Ujedno potrebno je istaknuti kako i sam Tomislav Karamarko ističe da je pokraden na parlamentarnim izborima 2015. godine putem APIS-a, a što se može dokumentirati dokazima. Leđa su mu okrenuli najbliži suradnici umjesto da je stranka stala iza leđa Tomislava Karamarka nakon napada Andreja Plenkovića kao što su stali i iza afere HOTMAIL koja je smijenila opravdano Plenkovićevu najbližu suradnicu Martinu Dalić nakon što su mailovi procurili u javnost.

Ostavku je zatražio Milijan Brkić kao i njegovi najbliži suradnici koji su u međuvremenu svi dobili kolektivnu sinkopu DRAGOVOLJAC - Sanjin Baković: Srušili su Karamarka radi INA-e, a .... Kada je Tomislav Karamarko istaknuo sinoć kako stranačke strukture nisu stale iza njega u trenucima dok ga se cipelarilo upravo je potvrdio sve moje dosadašnje teze kao i ulogu Milijana Brkića koja ga nije oduševila prilikom neuspjelog preslagivanja Vlade RH.

S obzirom da su sve jučerašnje Karamarkove teze barem meni jasne bile kao dan što sam dokumentirao po fazama s određenim medijskim člancima u kojima sam vršio rasčlambu kako bi šira javnost shvatila nepravdu koja je počinjena Tomislavu Karamarku od najbližih suradnika, a uz pomoć mainstream medija drugi mandat mu nije dozvoljen na čelu HDZ-a zaključiti ću ovaj tekst kako je Karamarko necipelrarenjem HDZ-a i aktualne politike HDZ-a koju proklamira Milorad Pupovac dokazao svoju istinsku veličinu jer za razliku od Andreja Plenkovića i afere Hotmail nije se koristio udarcima ispod pojasima niti u jednom trenutku, već je ostao principijelan kao u trenucima ostavke i ostavio vremenu da istinu dovede na površinu. 

Uostalom, iz konteksta jučerašnjeg Karamarkog nastupa možemo zaključiti kada dođe do trenutka mobilizacije za bolju Hrvatsku, a pitanje je vremena kao kada je mobilizacija bila potrebna iza HDZ-a koji je predvodila Jadranka Kosor te nastavio Andrej Plenković očekujmo povratak Tomislava Karamarka koji je spreman na povratak u visoku politiku i proklamiranje vjerodostojne Orbanovske politike koja će štititi nacionalne interese od koje nije odustao niti u trenutku pada. U suštini niti danas budući da se u jučerašnjem javnom nastupu Tomislav Karamarko izjasnio da je ostao na čelu HDZ-a kako Istanbulska konvencija ne bi bila ratificirana radi niza svjetonazorskih pitanja. 

Ukoliko niste pogledali jučerašnji nastup Tomislava Karamarka imate priliku pogledati 

Medijski nastup Tomislava Karamarka:

Odgovori na pitanja gledatelja:

Sanjin Baković dipl.ing.