Sanjin Baković: Karamarkova najava Oluje uoči preuzimanja HDZ-a bljesnula je ispred očiju Šeksa

Pin It

Iz konteksta izjave Tomislava Karamarka sada je jasno da bivši lider HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH neće ići u utrku za Pantovčak, već je njegova vizija i ambicija povratak u vrh HDZ-a nakon što je u bliskoj prošlosti džentlmenski odstupio. Uostalom, u sklopu vlastitog istupa Tomislav Karamarko naveo je da su glavni motivi za najavu kandidature dislociranost vrha stranke od stranačkih tijela i poraz HDZ-a na Europskim izborima.

Ako promatramo izjavu Tomislava Karamarka s aspekta dislociranosti stječe se dojam da je HDZ dislociran od strane Andreja Plenkovića, jer prilikom izbora ministara moglo se vidjeti da članovi Predsjedništva HDZ-a nisu znali ništa o imenima rekonstrukcije Vlade RH, već je Andrej Plenković konzultacije izvršavao u krugu osoba od povjerenja poput Gordana Jandrokovića, Branka Bačića i Davora Božinovića. Drugim riječima, Predsjedništvo HDZ-a djelovalo je poput fikusa neovisno o bianco podršci jer su imena dobili onog trenutka kada je bilo sve gotovo, a nisu imali priliku odlučivati u kadrovskom smislu u izboru resornih ministara.

Modus operandi gotovo identičan kao kod odabira kandidata za EU parlament, a rezultat toga je osvojenih 22.72%  glasova na Europskim izborima što je Andreja Plenkovića upisalo u anale povijesnog neuspjeha. S obzirom da je riječ o izbornoj godini kada bi HDZ trebao imati najjača imena u Vladi RH Andrej Plenković dočeka li unutarstranačke izbore obilaziti će izborne jedinice s nepoznatim licima, kao i prilikom Europskih izbora što će biti ravno uspjehu dvije nule kako se izrazio Vladimir Šeks u pogledu povratka Tomislava Karamarka.

Vladimir Šeks uspješno barata s nulama zamjenom teze, a pritom ne prezentira javnosti kako je HDZ u vrijeme Tomislava Karamarka na EU izborima osvojio 41.42% potpore birača za razliku od Plenkovićevog HDZ-a koji je na konto prikupio 22.72%. 

Izjaviti da je Tomislav Karamarko najmanje pozvan da procjenjuje stanje u HDZ-u kao što je to učinio Vladimir Šeks jest notorna glupost, a djeluje uvjerljivo kao i Kolindin žal što nije uzela pušku u ruke sa zakašnjenjem od 28 godina budući da je upravo Tomislav Karamarko podignuo HDZ iz pepela nakon što je preuzeo stranku od Šeksove nesuđene predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor koja je doživjela potop zajedno s Andrejom Plenkovićem na unutarstranačkim izborima 2012. godine. 

Vladimir Šeks zaboravio je da je HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka ostvario 5 pobjeda u nizu nakon poraza HDZ-a na predsjedničkim izborima i parlamentarnim izborima iz vremena Jadranke Kosor, kao i da je koalicijski potencijal stvoren upravo na platformi Domoljubne koalicije u vrijeme Tomislava Karamarka. Ako sagledamo izjavu Davora Božinovića koji naglašava da najava Karamarkove kandidature ne utječe na pobjedu Andreja Plenkovića jer uspješno vodi Vladu RH tada  bi isto pravilo vrijedilo i na Europskim izborima, a upravo su birači kaznili Plenkovićevu politiku i poslali poruku da Plenkovićev HDZ vrijedi 22.72%. 

Neovisno što je Vladimir Šeks pokušao minorizirati povratak Tomislava Karamarka upravo je Tomislav Karamarko najizgledniji pretendent za ponovno preuzimanje HDZ-a jer iza sebe posjeduje domoljubne potencijale, pobjede HDZ-a na lokalnim, europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima, kao i dokaz u arbitražnim postupcima koji su dokazali da je štitio nacionalne interese u slučaju INA - MOL, a u korist Karamarkovog povratka ide i odluka Ustavnog suda. Dakle, kada Tomislav Karamarko kaže da će pobijediti onda će to on i učiniti, jer riječ je o lideru koji ne zna za poraz o bilo kojim izborima da je riječ.

S druge strane, Vladimir Šeks nije uspio pobijediti Tomislava Karamarka kada je način glasovanja na unutarstranačkim izborima bio delegatski jer su Jadranka Kosor i Andrej Plenković ispali već u prvom krugu, a ne da će uspjeti pobijediti u trenucima kada će svaki član imati pravo birati i biti biran te imati priliku kazniti Plenkovićevu politiku s Pupovčevim SDSS-om i Vrdoljakovim HNS-om čiju saborsku većinu podržavaju bivši SDP-ovci u Klubu Milana Bandića i u redovima HNS-a koja predstavlja neku novu paradigmu što je između redova poručio i Karamarko prilikom javnog istupa.

Stoga, sasvim je opravdan strah Vladimira Šeksa od povratka Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a jer u bliskoj prošlosti bili smo svjedoci kada se Tomislav Karamarko zahvalio Vladimiru Šeksu u saborskim klupama, a naposljetku i Kolinda Grabar Kitarović prilikom afere pomilovanja.     

Iako se u krugovima HDZ-a nastoji komunicirati prema javnosti kako je Karamarkova najava kandidature prihvaćena mlako odnosno nezamijećeno iz odgovora Vladimira Šeksa možemo zaključiti suprotno, jer da je istup Tomislava Karamarka beznačajan tada ne bi oštro reagirao Plenkovićev savjetnik Vladimir Šeks. Dakle, laički rečeno Karamarkova najava Oluje uoči ponovnog preuzimanja HDZ-a s razlogom je bljesnula ispred očiju Vladimira Šeksa.

Sanjin Baković dipl.ing.