Sanjin Baković: Hrvatska je članica EU-a i NATO-a, a Pupovac pokušava nametnuti stigmu NDH-a

Pin It

Prema riječima Milorada Pupovca stanje u Republici Hrvatskoj gore je nego 2014. godine jer sada iznova kulminira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava se rehabilitirati ustaštvo, a što Hrvatsku čini faktorom nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Iz prvog pasosa možemo zaključiti kako se Milorad Pupovac nalazi na prostorima države koja više ne postoji pa umjesto prostora Europske unije ističe bivšu Jugoslaviju. Ukoliko pratite aktualna politička zbivanja shvatiti ćete da Pupovčevo upiranje prstom u 2014. godinu vodi prema jednoj osobi odnosno prema bivšem lideru HDZ-a  koji je na Oluju najavio mogućnost ozbiljne kandidature odnosno ponovno preuzimanje HDZ-a. 

Naime, riječ je o Tomislavu Karamarku koji je bio jedini predsjednik HDZ-a koji nije koalirao s Miloradom Pupovcem i SDSS-om. Povratak bivšeg lidera HDZ značio bi kraj za Milorada Pupovca jer Tomislav Karamarko pokazao nam je u bliskoj prošlosti koliko je domoljubni HDZ jak s pet pobjeda u nizu kada nije na nacionalnoj razini u koaliciji s neprirodnim koalicijskim saveznicima poput današnjeg Plenkovićevog HDZ-a koji je radi koalicije s SDSS-om i HNS-om izgubio dva mandata na izborima za EU parlament. Stoga, Milorad Pupovac opravdano se boji domoljubnog i pobjedničkog HDZ-a pa nameće teze o nesnošljivosti i rehabilitaciji ustaštva.

Uostalom, što Tomislav Karamarko misli o suradnji s Miloradom Pupovcem možete pročitati iz njegovog nedavnog istupa:

Vodeći ideolog srpskog nacionalizma Vasa Čubrilović izjavio je u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci: "Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države.

Ta strateška ideja utkana je kao crvena nit u sve srpske memorandume, a o modusu operandi pobunjene i izmanipulirane srpske manjine u Hrvatskoj mogli smo slušati iz usta psihijatra Jovana Raškovića tijekom balvan revolucije, nakon koje je buknuo krvavi rat protiv Hrvatske te je jedna trećina naše domovine okupirana i genocidno etnički očišćena od Hrvata.

U svom patetičnom glumatanju ugroženog Srbina u Hrvatskoj u povodu incidenta u jednoj birtiji u Đevrskama blizu Knina (koji najoštrije osuđujem), Milorad Pupovac, stup koalicijske stabilnosti vladajuće većine i stup stabilnosti Hrvatske, na N1 TV-u adresira na mene stanje mržnje i opće netrpeljivosti tvrdeći kako napadi na Srbe eskaliraju od 2014., kada sam kao tadašnji šef HDZ-a poručio – "nikada više sramotne i ponižavajuće koalicije sa SDSS-om".

Naravno, tko bi koalirao sa SDSS-om znajući da je osnivač SDSS-a ratni zločinac Goran Hadžić, tko bi koalirao sa SDSS-om ako poznaje hrvatsku povijest i povijest srpskih imperijalističkih pretenzija na Hrvatsku, ako jasno razaznaje što je Vasa Čubrilović 1939. godine doista rekao. Nije li Pupovčev SDSS samo instrument u velikosrpskoj osvajačkoj strategiji i stranka koja je zapravo glasnogovornica Vase Čubrilovića? Ne ponaša li se manipulator Milorad Pupovac upravo prema tom memorandumskom obrascu i nije li zapravo on zadužen za dekonsolidaciju bilo kakve hrvatske države po tom vjekovnom velikosrpskome modelu?

Imamo li uopće snažne dokaze da se incident u jednoj birtiji kraj Knina dogodio na osnovama nacionalne netrpeljivosti? Imamo li pravovaljane dokaze da se u bilo kojem drugom slučaju nasilja radi o sukobu zbog nacionalne mržnje kako to insinuira Milorad Pupovac? Imamo li dokaze tko i zašto ispisuje grafite s ustaškim simbolima po Hrvatskoj, je li netko optužen, osuđen? Imamo li dokaze tko su crtači splitske svastike ili možemo opravdano posumnjati da su proizvođači netrpeljivosti i incidenata upravo oni koji za netrpeljivost optužuju mene i poštene Hrvatice i Hrvate? Nemamo takve dokaze, ali imamo dokaze kako je ovdje riječ o lažnoj tezi vječne ugroženosti Srba u Hrvatskoj, što implicite podupire velikosrpsku tezu da je hrvatski narod genocidan narod! Nema dokaza, ali će Milorad Pupovac i bez valjanih dokaza još jednom oblatiti Hrvatsku pred međunarodnom zajednicom.

Na kraju želim poručiti Miloradu Pupovcu da nikada ne bih koalirao s ovim vodstvom SDSS-a, pa makar zbog toga izgubio sve političke pozicije u životu, što sam već jednom i dokazao!

Nije li došlo vrijeme da na čelo srpske manjine u Hrvatskoj stane čovjek koji se ponosi svojim rodom i koji se ponosi hrvatskom domovinom? Nije li došlo vrijeme da srpska manjina u Hrvatskoj snažno okrene leđa onima koji stvaraju razdor i da se pokrene proces katarze i priznavanja svih zala koje je velikosrpska politika nanijela Hrvatskoj? Dokle god Srbija i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ne priznaju etničko čišćenje i genocid nad hrvatskim narodom, dok god ne priznaju koncentracijske logore u kojima je mučeno i ubijeno tisuće naših domoljuba, dok god nam ne vrate naše nestale, opljačkano kulturno blago, dok god ne plate ratnu odštetu i dok ne budu osuđeni svi srpski ratni zločinci, pa i oni koji su usmrtili dr. Ivana Šretera, svaka koalicija s SDSS-om Milorada Pupovca je sramotna!

Pokretanje te katarze dužnost je upravo novih srpskih uglednika kao predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj s porukom Beogradu da prestane s govorom mržnje koji je  već silno naštetio upravo srpskoj manjini u Hrvatskoj. Proces te katarze znakovito je započeo haški uznik Milan Babić svojim posljednjim pokajničkim priznanjem neposredno prije nego što je izvršio suicid. Riječi priznanja umirućeg uvijek imaju posebnu težinu, pa molim Milorada Pupovca da dobro posluša kakve mu poruke šalje umirući Milan Babić”, zaključio je Karamarko.

Za razliku od trenutno aktivnih političara iz redova HDZ-a koji očekuju ispriku Milorada Pupovca, a koju još uvijek nisu dobili javno iz konteksta možemo konstatirati kako je jedini jasan i decidiran u svome stavu bio Tomislav Karamarko koji je poručio Miloradu Pupovcu da nikada ne bih koalirao s ovim vodstvom SDSS-a, pa makar zbog toga izgubio sve političke pozicije u životu, što je već jednom i dokazao dok se HDZ nalazi i dalje u koaliciji s Pupovčevim SDSS-om.

S jedne strane, prilikom svog istupa Milorad Pupovac otišao je korak dalje i napravio usporedbu Republike Hrvatske s NDH što je notorna glupost budući su u Domovinskom ratu poraženi Srbi napustili Republiku Hrvatsku na traktorima, a nisu završili u koncentracijskim logorima. U konstataciji zamjeni teza Milorad Pupovac ne naglašava da je suverena Republika Hrvatska članica EU-a od 2013. godine i članica NATO-a od 2009. godine, već modernu, suverenu i neovisnu hrvatsku državu nastoji stigmatizirati sa prošlošću NDH-a kakvom on Hrvatsku vidi i danas kada raspiruje ciljane podjele u društvu. 

S druge strane, Milorada Pupovca demantira činjenica da Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje prema izvoru Vladina ureda jer u 2017. godini u Hrvatskoj je bilo evidentiranih 25 slučajeva iz mržnje dok je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Austriji 302, u Poljskoj 866, u Belgiji 875, u Francuskoj 1.505, u Nizozemskoj 3.499, a u Njemačkoj 7.913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje.  

Iako svaki zločin treba najoštrije osuditi iz navedenih statističkih podataka možemo zaključiti da je Pupovčev vapaj na razini statističke pogreške koji neće polučiti rezultat dekonsolidacije hrvatske države. Nadalje, zastrašivanje Milorada Pupovca i potpirivanje podjela u društvu pandan je retorici Aleksandra Vučića i Ivice Dačića koji kada prijete u svojim govorima Republici Hrvatskoj zanemaruju činjenicu da je Hrvatska članica NATO-a. U prenesenom značenju riječ je o prikupljanju jeftinih političkih poena poput Pupovca, jer i Vučić i Dačić znaju kada bi Srbija i pokušala krenuti ponovno na hrvatski narod doživjela bi sudbinu koju je već jednom doživjela kada je krenula na Kosovo pa su nakon NATO-vog bombardiranja Srbije i poraza povukli vojsku s Kosova.

Sanjin Baković dipl.ing.